CC-NL start pilot flexibel rechtenbeheer samen met Buma/Stemra

Creative Commons Nederland en Buma/Stemra zijn een pilot gestart om muziekauteurs meer keuzevrijheid te bieden in de wijze van verspreiding van hun werken via internet. Binnen deze pilot is het mogelijk om Buma/Stemra vergoedingen te laten innen voor commercieel gebruik van je werk, en tegelijkertijd delen van je repertoire ter promotie aanbieden onder Creative Commons Licenties voor niet-commercieel gebruik.

Hoe werkt het?

Bij Buma/Stemra aangesloten muziekauteurs (en muziekauteurs die zich alsnog bij Buma/Stemra willen aansluiten) kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van Creative Commons Licenties. Het gaat hierbij om de 3 Creative Commons Licenties die alleen niet-commercieel gebruik van de gelicenseerde werken toestaan. De rechten voor commercieel gebruik van deze werken blijven bij Buma/Stemra, zodat Buma/Stemra ook voor deze werken vergoedingen voor commercieel gebruik kan blijven innen. Op de website van Buma/Stemra geef je aan welke delen van het repertoire voor niet-commercieel gebruik worden uitgegeven onder Creative Commons Licenties. Vervolgens kan je op deze website een Creative Commons Licentie kiezen.

Welke licenties kan ik kiezen?

Er zijn drie mogelijkheden: Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om anderen toe te staan remixes van jouw werk te maken. Dit kan ook onder voorwaarde dat het werk weer onder diezelfde licentie ter beschikking wordt gesteld. Elke licentie vereist tenminste dat jouw naam wordt vermeld. Wanneer je de licentie bij het werk plaatst kan iedereen dat werk gebruiken voor niet-commerciele doeleinden. Hierdoor krijgt je werk meer bekendheid maar ontvang je tegelijkertijd ook een vergoeding wanneer je werk commercieel wordt gebruikt.

Meer informatie over de pilot vind je op de pilot pagina van Creative Commons Nederland. Het persbericht over de lancering van de pilot vind je hier

Meer luisteren? Surf dan naar het uitzendingenarchief van BNR Nieuwsradio voor het interview met Paul Keller (CC) en Rob Wolvekamp (Buma/Stemra). Kies de uitzending van de Elektronische Eeuw van donderdag 23 augustus.

7 gedachten aan “CC-NL start pilot flexibel rechtenbeheer samen met Buma/Stemra”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.