Workshop vrije media

Martijn Arnoldus, 24 augustus, 2007

Workshop vrije media

De Vereniging Wikimedia Nederland organiseert in samenwerking met Creative Commons een workshop Vrije Media. De workshop vindt plaats op 20 september 2007 in Zoetermeer. Tijdens de workshop worden organisaties geïnformeerd over vrije media. De workshop richt zich met name op culturele erfgoedinstellingen zoals regionale archieven en musea en op universiteitsinstellingen, maar ook andere – al dan niet commerciële – organisaties worden verwacht.

Wat zijn vrije media?
Vrije media zijn afbeeldingen, geluidsopnamen of teksten, die geplaatst zijn onder een copyright-licentie die gebruik van deze media door derden vrij toestaat. Dat betekent dus dat deze op andere websites, maar ook in drukwerk, kostenloos gebruikt mogen worden. Meestal is wel een bronvermelding verplicht. Enkele projecten op internet zoals Wikipedia gebruiken enkel materiaal dat onder een vrije licentie beschikbaar is. Door materiaal op deze wijze aan te bieden kunnen organisaties de zichtbaarheid van hun collecties op internet aanzienlijk vergroten, wat bij kan dragen aan hun doelstelling.

Welke vrije licenties bestaan er?
Er bestaan tegenwoordig verschillende vrije licenties zoals de Creative Commons Licenties en de GNU Free Documentation Licentie. Tijdens de workshop worden de werkwijze en voordelen van deze licenties uitgelegd, en door veel voorbeelden uit de praktijk beeldend gemaakt.

Wat is het voordeel van vrije media?
Volgens Elly Waterman, voorzitter van Wikimedia Nederland, realiseren veel organisaties niet dat zij er baat bij kunnen hebben om hun collecties onder een vrije licentie te plaatsen. Organisaties zijn bang dat zij het eigendom van hun collecties verliezen. “Die angst is onterecht,” aldus Waterman. “Organisaties kunnen hun collecties blijven gebruiken en exploiteren zoals ze gewend zijn. De vrije licentie verandert daar niets aan. Maar wel kunnen organisaties met internet en door vrije licenties een veel groter publiek bereiken. Een voorbeeld daarvan zijn gemeentelijke archieven, die als doel hebben om hun collecties te bewaren voor het nageslacht. Zij hebben er baat bij als hun collecties ook elders gebruikt worden.”

Programma:
Inleiding: Elly Waterman (voorzitter van Wikimedia Nederland)
Licentievormen en hun achtergrond: Paul Keller (Nederland Kennisland)
Demonstratie van licentiegebruik: Siebrand Mazeland (moderator Wikipedia.nl)
Aansluitend vindt een panelgesprek plaats met ondermeer Jan Kadijk (De Nieuwe Kaart van Nederland) over de praktijk, de voordelen, kansen en beperkingen van het beschikbaar stellen van media (afbeeldingen, video, geluid, tekst) onder een vrije media licentie (onder leiding van Lucas Evers, Waag Society).

De workshop is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden en specifiek voor organisaties die de beschikking hebben over al dan niet digitale collecties.
De workshop vindt plaats op 20 september 2007 in Zoetermeer, vanaf 13.00-17.30 uur. De gastheer van de workshop is Stichting Kennisnet Ict op school, Paletsingel 32, Zoetermeer. Het gebouw van Kennisnet ligt dicht bij station Zoetermeer-Oost. http://www.kennisnetictopschool.nl/contact/routebeschrijving
Meer informatie over de workshop is te vinden op de website http://www.vrijemedia.org

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply