nieuwe album Nine Inch Nails onder CC licentie uitgebracht

Het nieuwe album van de Amerikaanse industrial rockband Nine inch Nails is sinds vandag onder een Creative Commons licentie beschikbaar. Op de website van Nine inch Nails is het eerste gedeelte (de eerste 9 tracks) gratis te downloaden. De download van alle 4 delen kost $5 en voor de echte die-hard fans is er ook nog een ‘$300 ultra deluxe limited edition package’.

Onafhankelijk van de gekozen optie staat de Creative Commons Naamsvermelding NietCommercieel GelijkDelen licentie het remixen en verspreiden van het album voor nietcommerciele doeleinden vrij toe. Met deze stap zijn de Nine Inch Nails een van de eerste ex-major-label bands die onafhankelijke internet distributie met een open content licentie combineren. Voor Marco Raaphorst bevestigd dit dat gebruik van de Creative Commons licenties ook voor ‘grote’ artisten zinvol kan zijn:

Afgelopen jaren heb ik diverse malen geroepen dat het een kwestie van tijd is voordat grote artiesten ook Creative Commons licenties gaan gebruiken. Er werd regelmatig naar mijn hoofd geslingerd dat Creative Commons aardig is voor kleine artiesten, en met name voor amateurs. Daar ben ik het nooit mee eens geweest. Creative Commons is handig voor elke maker. Zelfs Tour de France beelden zouden aangekocht moeten worden onder een Creative Commons licentie. Creative Commons is geschikt voor het internet, vandaar.

Er zijn er al diversen geweest die incidenteel een nummer of een remix (let even op: hier zit zelfs Warner Brothers achter!) onder een CC licentie lieten vallen.

Nu is Nine Inch Nails aan de beurt, hun nieuwe album Ghosts valt onder de een BY-NC-SA Creative Commons licentie (zie FAQ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.