Al Jazeera TV beelden uit Gaza onder CC licentie beschikbaar

Paul Keller, 14 januari, 2009

Al Jazeera heeft in samenwerking met Creative Commons TV beelden uit de Gaza strook onder een Creative Commons Licentie beschikbaar gesteld. Het gaat hier om door Al Jazeera camerateams gedraaide beelden in TV kwaliteit. Anders dan het door Al Jazeera op youtube gepubliceerde materiaal zijn deze beelden hierdoor uitermate geschikt voor gebruik door andere omroepen, documentairemakers en doe-het-zelf video’s. Met het vandaag gelanceerde Al Jazeera Creative Commons repository is Al Jazeera wereldwijd de eerste omroep die eigen materiaal in televisiekwaliteit onder een Creative Commons licentie aanbiedt.

al jazeera creative commons repository

Door de video’s onder voorwaarde van de Creative Commons naamsvermelding licentie aan te bieden, geeft Al jazeera toestemming voor alle vormen van hergebruik. De enige voorwaarde is het vermelden van Al Jazeera als bron van de beelden en een verwijs naar de CC licentie. Deze licentievoorwaarden staan dus ook gebruik door publieke en commerciële omroepen toe. Omdat het Israëlische leger tot nu toe buitenlandse journalisten en camerateams toegang tot de Gaza strook weigert, zijn de beelden van Al Jazeera een belangrijke aanvulling op het bestaande aanbod van beeldmateriaal uit het oorlogsgebied:

As one of the only international broadcasters in Gaza, our coverage of the war has been unsurpassed. The launch of Al Jazeera’s Creative Commons Repository means that our Gaza footage will be made available under the most permissive Creative Commons license (CC-BY). With the flexibility of the license we expect to introduce our outstanding coverage to an even wider audience across the world. This means that news outlets, filmmakers and bloggers will be able to easily share, remix and reuse our footage. (Mohamed Nanabhay, Hoofd Nieuwe Media van Al Jazeera)

Op dit moment zijn er op cc.aljazeera.net in totaal 14 videobestanden beschikbaar. Volgens de Al jazeera website zal er voor de duur van het conflict dagelijks nieuw materiaal op de website beschikbaar komen.

Volgens de Al jazeera website zal het Creative Commons repository waarin de videobeelden uit Gaza te vinden zijn ook op lange termijn blijven bestaan. Al Jazeera is van plan om in de toekomst geselecteerd videomateriaal onder Creative Commons licenties aan te bieden. Individuele gebruikers en omroepen krijgen permissie om het materiaal te bewerken, in eigen producties op te nemen, te remixen en opnieuw uit te zenden. Volgens Creative Commons CEO Joi Ito zet Al Jazeera met dit initiatief een nieuwe standaard voor televisie-journalistiek.

Video news footage is an essential part of modern journalism. Providing material under a Creative Commons license to allow commercial and amateur users to share, edit, subtitle and cite video news is an enormous contribution to the global dialog around important events. Al Jazeera has set the example and the standard that we hope others will follow.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply