Wiki Loves Art/NL: 5.500 foto’s uit 40 musea!

Dwalen in de luchtkanalen onder Museum Boijmans Van Beuningen, rondsnuffelen in de depots van het Maritiem Museum. De bezoekers van het Wiki loves art/NL midzomerfeest kregen op 21 juni exclusieve ‘kijk’ achter de schermen van Rotterdamse musea. Beheerders en medewerkers van musea vertelden over erfgoedobjecten, opslag en beheer van collecties. Natuurlijk konden de bezoekers fotograferen in de vijf aan Wiki loves art/NL deelnemende Rotterdamse Musea.

Tijdens dit midzomerfeest was iedereen welkom die WLA/NL een warm hart toedraagt. De fotowedstrijd is een groot succes: er zijn inmiddels ruim 5.500 foto’s uit 40 musea geüpload naar de WLA/NL Flickr group. Deelnemers aan WLA/NL zijn in musea verspreid over heel Nederland op pad gegaan om foto’s te maken. Een aantal van deze enthousiaste fotografen was aanwezig op het midzomerfeest en zag hoe hun foto’s tijdens de lezingen door de sprekers gebruikt werden.

Fotografie en erfgoed stonden centraal tijdens deze lezingen in het auditorium van het museum. Hans Aarsman inspireerde deelnemers aan Wiki loves art/NL door op zijn kenmerkende wijze foto’s te analyseren. Hij daagde de deelnemers uit om op een andere manier foto’s te maken van kunstobjecten. ‘Als je naar een perfecte foto van een kunstwerk kijkt, dan vergeet je dat het een foto is’. Hij vond het juist interessant als deelnemers de setting van het kunstwerk zouden meenemen in de foto: de lijst, omgeving of mensen eromheen. Deirdre Carasso, hoofd educatie van Boijmans Van Beuningen, benadrukte het belang van projecten als WLA/NL voor het museum. Door aanwezigheid op platforms zoals Wikipedia, Flickr en YouTube vergroot het museum de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de museumcollectie. Ze bedankte de deelnemers aan WLA/NL voor het maken van schitterende foto’s in het museum en bedankte JPA2003 in het bijzonder. Deze deelnemer aan WLA/NL maakte als eerste foto’s in Boijmans Van Beuningen. ‘Het bijzondere aan deze dag is dat ik de fotografen kan ontmoeten’ vertelde Carasso. Dit gebeurde tijdens de afsluitende borrel in de beeldentuin waar fotografen, museummedewerkers en kunstliefhebbers met elkaar in gesprek raakten over fotografie, erfgoed en Wikipedia.

Wiki loves art /NL is een gezamenlijk initiatief van Creative Commons Nederland en Wikimedia Nederland. Begin september worden voor de 10 beste fotos prijzen uitgereikt. Meer informatie over WLA/NL is te vinden op www.wikilovesart.nl

Bekijk foto’s van de sessie in het Van Gogh Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.