VPRO biedt documentaires aan onder Creative Commons licentie

Vanaf 29 september zijn een aantal VPRO documentaires, gemaakt in het kader van het crossmedia project Eeuw van de Stad online beschikbaar gemaakt onder een Creative Commons licentie; de documentaires kunnen gratis en in hoge resolutie gedownload worden. Dit is bijzonder want tot nu toe zijn de meeste tv programma’s alleen te bekijken via Uitzending Gemist.

VPRO: nu ook met CC licentie

In samenwerking met Creative Commons Nederland heeft de VPRO het materiaal voorzien van een Creative Commons Licentie. Deze licentie staat toe dat iedereen de documentaires voor niet-commerciële doeleinden mag kopiëren, delen en remixen. Volgens Bregtje van der Haak, projectleider van Eeuw van de Stad,  is dit een manier om de eigen achterban nog beter te bedienen:

Naast series als In Europa en de Beagle die een breed en algemeen publiek aanspreken, maken we ook veel documentaires die  interessant zijn voor een specifieke publieksgroep. In het geval van verstedelijking gaat het bijvoorbeeld om  architecten, stedenbouwkundigen en studenten. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de VPRO achterban steeds minder TV kijkt, maar juist dit soort uitzendingen wel hoog waardeert. Door programma’s ook downloadbaar aan te bieden krijgen uitzendingen letterlijk een langere levensduur en kunnen ze voor allerlei doeleinden worden ingezet. Juist als publieke omroep hebben wij de plicht om onze producties zo flexibel mogelijk aan ons publiek ter beschikking te stellen.”

De documentaires zijn op de Eeuw van de Stad website te downloaden (zowel in Nederlandstalige en Engelstalige versie):

Op 24 september presenteerde de VPRO ook een Eeuw van de Stad dvd box. Deze bevat naast bovengenoemde titels ook de documentaire ‘Grand Paris, de president en de architect’ van Bregtje van der Haak en is via de website van de VPRO te koop.

Eén gedachte over “VPRO biedt documentaires aan onder Creative Commons licentie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.