Open Design met CC-licentie

De (Un)limited Design expositie is van 12 november tot 10 januari 2010 te zien bij ProtoSpace in Utrecht. Oorspronkelijk was deze expositie, gemaakt door Featuring in Amsterdam, te zien in het Gaslab van de TU/e tijdens de Dutch Design Week, als afsluiting van de (Un)limited Design Contest, georganiseerd door Premsela en Waag Society in samenwerking met Creative Commons Nederland en de Nederlandse Fablabs. De expositie toont Open Design ontwerpen van de wedstrijd, waaronder de winnaars. Alle ontwerpen kunnen worden nagemaakt in een Fablab en het is zelfs mogelijk alle ontwerpen aan te passen, aangezien deze zijn gepubliceerd onder de Creative Commons licentie Naamsvermelding-GelijkDelen-NietCommercieel. Hoewel de wedstrijd van 2009 is afgelopen, kunnen nog steeds ontwerpen aan de (Un)limited Design website worden toegevoegd!

Open Design expo bij Protospace in Utrecht
Open Design expo bij Protospace in Utrecht

ProtoSpace, het Fablab in Utrecht, is een laagdrempelige werkplaats waar startende ondernemers, ontwerpers, kunstenaars, uitvinders en studenten zelf hun ideeën of concepten letterlijk tastbaar kunnen maken. Het lab beschikt over moderne, digitaal aangestuurde machines, waarmee een ontwerp wordt vertaald van computerbestand naar een 2D- of 3D-model in één of meerdere kleuren.

De expo was eerder te zien in het Open Design Museum van de museumnacht (n8) in Amsterdam, waar bijna 1500 bezoekers de ontwerpen kwamen bekijken en maken. Creative Commons Nederland liet toen tientallen voorbeelden zien van open source designs, waaronder inzendingen en de winnaars van de (Un)limited Design Contest. Je kon ter plekke het geëxposeerde werk namaken met behulp van Fablab machines en meenemen naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.