Wikiwijs nu echt online. Maar hoe zit het met de CC-licentie?

Na negen maanden proefdraaien is Wikiwijs in een vernieuwde versie sinds 1 september volledig online. Via de portal kunnen docenten van basis- tot hoger onderwijs zelf lesmateriaal zoeken, maken en delen. Wikiwijs werd ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van OCW, met als doel om het vinden, (door)ontwikkelen en gebruiken van open leermiddelen in het onderwijs te stimuleren en te vergemakkelijken.

De portal biedt inmiddels toegang tot ongeveer een miljoen items. In veel gevallen gaat het om doorverwijzingen naar modules, lesmethoden, boeken e.d. die elders in databanken en collecties zijn opgenomen. De voorwaarden waaronder die items (digitaal) beschikbaar zijn verschillen. Zo zitten er bijvoorbeeld verwijzingen in naar lesmethoden van educatieve uitgevers, die alleen tegen betaling beschikbaar zijn (en niet vrij kunnen worden hergebruikt). Maar is er een groeiend aantal bronnen dat onder meer open voorwaarden is gepubliceerd. Dat is de voor docenten die zelf leermateriaal willen delen, arrangeren en bewerken meest interessante content. Het blijft wel goed opletten. De precieze voorwaarden variëren enorm. Alle Creative Commonslicenties komen voor, maar ook andere gestandaardiseerde licenties (bv. GNU) en door de rechthebbende zelf geformuleerde licentievoorwaarden.

Wacht even, was het niet zo dat Wikiwijs met één CC-licentie zou gaan werken?

Ja. Dat blijft (nog even) een wat onduidelijk punt van Wikiwijs. Dat wordt veroorzaakt door de structuur van Wikiwijs. Wikiwijs is zowel een portal die toegang geeft tot andere collecties, als een ‘repository’ (opslagplaats) voor educatieve content. De CC-Naamsvermelding licentie geldt voor het materiaal dat op de server van Wikiwijs wordt bewaard. Op materiaal dat niet bij Wikiwijs staat, maar waar slechts naar wordt verwezen, kunnen andere gebruiksvoorwaarden van toepassing zijn. Het is daarom een goed idee om, alvorens met Wikiwijs te gaan arrangeren, de disclaimer zorgvuldig te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.