The Power of Open gelanceerd

Creative Commons International heeft het afgelopen jaar succesverhalen verzameld van artiesten, onderwijzers, wetenschappers en vele instituties over het gebruik en de impact van Creative Commons licenties. Dit heeft geresulteerd in het boek “The Power of Open”. Het boek is onder CC-BY verkrijgbaar op http://thepowerofopen.org, hardcovers kunnen besteld worden via Lulu. Het werk is beschikbaar in meerdere talen.

In het boek is bijvoorbeeld te lezen dat het gebruik van de NietCommercieel voorwaarde percentueel steeds minder wordt, de liberalere Attributie en Attributie GelijkDelen licenties worden steeds belangrijker. Een visualisatie uit het boek geeft dit goed weer:

De meest conservatieve meting van het gebruik van Creative Commons licenties geeft aan dat er meer dan 400 miljoen creatieve producten gelicenseerd zijn. Van die 400 miljoen producten zijn onze meest liberale licenties (CC-BY en CC-BY-SA) en de Public Domain Mark verreweg het meest populair. Creative Commons houd geen register bij met werken die onder CC gelicenseerd worden; de schatting die hierboven is gevisualiseerd is gebaseerd op de cijfers van Yahoo!’s Flickr en Yahoo! Site explorer. De meer dan 18 miljoen artikelen van Wikipedia en meer dan 10 miljoen audiovisuele werken van Wikimedia Commons worden hierin bijvoorbeeld niet meegeteld.

Het boek geeft een prachtig overzicht van de open beweging in verschillende sectoren als de gezondheidszorg, de muziekindustrie, soft- en hardware-industrie, onderwijs, etc. Door de heldere structuur en de hapklare verhalen raad ik deze publicatie aan voor iedereen die nieuwsgierig is naar de impact van Creative Commons licenties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.