Creative Commons NL werkt samen met Open Cultuur Data

Creative Commons Nederland is in 2012 partner in het Open Cultuur Data (OCD) initiatief, een netwerk dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van toepassingen op basis van deze data stimuleert. Het afgelopen half jaar maakten toonaangevende culturele instellingen waaronder het Rijksmuseum datasets onder een vrije licentie beschikbaar. De sets werden door ontwikkelaars succesvol toegankelijk gemaakt en hergebruikt in 13 toepassingen.

Masterclass

Creative Commons steunt Open Cultuur Data door in april dit jaar een Masterclass Open Data te organiseren voor professionals werkzaam bij culturele instellingen om gestructureerd data te openen. De masterclass zal ingaan op auteursrechtelijke aspecten van metadata en content en het toepassen van open content licenties. Doel van de masterclass is het leren ontwikkelen van strategie├źn voor het vrijgeven van data van culturele erfgoedinstellingen.

Deelnemers aan de masterclass zullen met concrete praktijk-cases werken. De datasets die hieruit vrijkomen worden ingebracht in door Hack de Overheid georganiseerde hackathons. Deze hackathons, bijeenkomsten waarin door programmeurs, designers, studenten nieuwe digitale toepassingen ontwikkeld worden, vinden plaats in mei en oktober dit jaar.

Open Cultuur Data

Open Cultuur Data is een initiatief van het Innovators Netwerk Erfgoedsector en Hack de Overheid dat een half jaar geleden startte. Door de inbreng van datasets van onder andere het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum en het Amsterdam Museum werden in het kader van de wedstrijd Apps voor Nederland 13 toepassingen gemaakt. De Open Cultuur Data-app Vistory won goud in de app-competitie. In de categorie Onderwijs wonnen Rijksmonumenten.info en ConnectedCollection aanmoedigingsprijzen.

Contact en inschrijven

Voor meer informatie over de activiteiten van Open Cultuur Data ga naar www.opencultuurdata.nl en/of neem contact op met Nikki Timmermans. Kijk voor meer informatie over de Masterclass en het programma hier. Inschrijven kan uiterlijk op 20 maart 2012 via het Inschrijfformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.