Inventarisatie naar Open Educational Resources beleid van start

Maarten Zeinstra, 29 maart, 2012

Open Leermiddelen of Open Educational Resources (OER) bestaat uit materiaal dat ter beschikking wordt gesteld onder open licenties voor educatieve doeleinden. Creative Commons is internationaal een inventarisatie gestart naar de verschillende vormen van beleid rondom OER. De “OER Policy Register” houdt bij wat voor beleid er op OER gevoerd wordt in verschillende landen.

Creative Commons vraagt iedereen die bezig is met OER om via een Google formulier aan te geven met wat voor soort OER beleid zij te maken hebben. De OER beweging heeft al veel succes behaald. Het is erg nuttig om deze verschillende vormen van beleid met elkaar te kunnen vergelijken, van successen te leren en een overzicht te hebben waar welk beleid waar gevoerd wordt.

Als je zelf bezig bent of iemand kent die bezig is met OER dan vragen wij jou:

  1. Om via het Google formulier ons te laten weten over jouw OER beleid
  2. Bekijk de lijst van reeds ingevulde formulieren en mail ons op oer@creativecommons.org (in het engels) met opmerkingen of aanpassingen
  3. Blog en twitter hierover, vraag collega’s om dit in te vullen om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk verschillende vormen van beleid kunnen identificeren en communiceren.

In de komende maand verzamelen we via het formulier verschillende vormen van beleid, hierna verplaatsen we het resultaat naar de wiki pagina’s van Creative Commons. Daar wordt het overzicht voor iedereen beschikbaar en bewerkbaar onder een CC-BY licentie.

Creative Commons houdt contact met andere soortgelijke projecten bij onder andere UNESCO, CoL, the Florida Distance Learning Consortium en EU OCW. Neem contact op met Anna Daniel op anna@creativecommons.org (engelstalig) wanneer je andere grote initiatieven kent zodat samenwerking kan ontstaan.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply