Hergebruik van bio-informatie: auteursrechtelijk vraagstuk voor de toekomst

 

Creative Commons Nederland partner Thomas Margoni (IVir) heeft recent een one-pager gepubliceerd over enkele auteursrechtelijke vraagstukken inzake bio-informatie.  Het artikel maakt deel uit van een grotere publicatie  rond bio-art van andere CC-NL partner, Waag Society.

In het artikel stelt Thomas de vraag wat de auteursrechtelijke status is van bio-informatie, zoals DNA-string combinaties. Er wordt namelijk een enorme hoeveelheid van deze data bijgehouden in biobanken en genetische databases. In het verleden werd deze data steeds vrij uitgewisseld tussen onderzoekers en bedrijven, omdat samenwerking nu eenmaal de beste manier was om vooruitgang te boeken. Naarmate dit onderzoeksdomein evolueert, merkt men een steeds toenemende inmenging van economische belangen wat leidt tot een doorgedreven juridische complexiteit. Nochtans is het eigendom en de auteursrechtelijke status van deze biologische informatie nog grotendeels onontgonnen terrein. Hierdoor wordt een spanning voelbaar binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Langs de ene kant is er immers een basisset van kennis die vrij beschikbaar moet zijn voor iedereen om op voort te bouwen, maar langs de andere kant speelt er ook de nood om financiering te vinden voor uitgebreider onderzoek. Dit is alleen mogelijk doordat de data economische waarde krijgt.

Waag Society 2012 Creative Commons Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie

 

Er is dus dringend nood aan een geharmoniseerde aanpak die de juiste balans vindt tussen het vrij en open beschikbaar stellen van bio-informatie zonder de incentives vanuit de private sector te ondermijnen. Hiervoor is er onderzoek nodig naar open licentie modellen in de biotech sector. Alleen zo zal het mogelijk zijn dat onderzoekers de terabytes aan beschikbare data kunnen gebruiken zonder vrees voor auteursrechtelijke complicaties en alleen zo zal er dus nieuwe kennis kunnen ontwikkeld worden uit de bestaande data.

Het volledige artikel kan je hier lezen op p.7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.