Derde en laatste conceptversie van de 4.0 licenties beschikbaar

Yannick HMadoun, 15 februari, 2013

Het afgelopen jaar werd er bij Creative Commons-afdelingen over heel de wereld hard gewerkt aan een nieuwe versie van de licenties. De derde conceptversie van de 4.0 licenties is vanaf vandaag beschikbaar voor een laatste commentaarperiode.

Het opstellen van deze conceptversie heeft een tijdje geduurd. Er is veel werk en aandacht gegaan naar het verbeteren van de manier waarop de licenties aansluiten op de doelstellingen die we aan het begin van de procedure hebben vooropgesteld. Zo zijn onder meer de bepalingen aangaande het sui generis databankenrecht – één van de hoofdredenen voor het maken van een nieuwe versie – grondig onder handen genomen. De veranderingen die in deze laatste conceptversie nog zijn toegevoegd zullen in het bijzonder van belang zijn voor projecten en communities die veel met data en databanken werken. De nieuwe bepalingen zorgen voor meer duidelijkheid over de reikwijdte van de licenties en de verplichtingen bij hergebruik van data waar sui generis databankenrecht van toepassing is.  Verder wordt er in lijn met het algemeen beleid van Creative Commons op toegezien dat de bijzondere databankenrechten door het gebruik van de licenties niet worden uitgebreid naar landen waar ze geen onderdeel uitmaken van het algemeen rechtssysteem.

In Nederland en de rest van Europa zijn we onderhevig aan het sui generis databankenrecht, dat bovenop het auteursrecht extra bescherming geeft aan bepaalde vormen van databeheer. Met versie 4.0 van de Creative Commons-licenties is het duidelijker geworden wanneer en in welke mate deze rechten onder een licentie vallen. Dit zorgt er voor dat grote (open) dataprojecten vanaf nu met nog meer zekerheid op een Creative Commons-licentie kunnen vertrouwen.

De derde en laatste conceptversie is nu open voor bemerkingen. Je kan hem hier vinden en opmerkingen zijn te adresseren aan Creative Commons Internationaal via de wiki of de mailinglijst.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply