Google maakt open content makkelijker vindbaar

Met Creative Commons-licenties deel je je auteursrechtelijk beschermd werk met de hele wereld – maar hoe kan je dit materiaal makkelijk vinden? Een aantal platformen zoals Flickr, Vimeo, Wikimedia Commons, CCMixter, SoundCloud  geven opties om aan te geven wat anderen met je werk mogen doen. Via search.creativecommons.org of zoekmachines van deze contentplatformen is het relatief makkelijk om afbeeldingen te vinden voor hergebruik.

Open gelicenseerd materiaal vinden op individuele websites was daarentegen nog omslachtig. Larry Lessig, mede-oprichter van Creative Commons, uitte zijn frustratie in een blogpost. Hoewel Bing al tijden gebruiksrechten als een makkelijke filteroptie bij zoekresultaten weergaf, was dit bij marktleider Google verstopt in de geavanceerde zoekinstellingen.

Google Images heeft nu makkelijke filteropties
Google Image Search maakt het zoeken naar plaatjes van katten die je op je eigen blog kan plaatsen makkelijker.

Google heeft zijn zoekinterface voor afbeeldingen aangepast waarbij gebruiksrechten een prominentere plek hebben gekregen. De nieuwe filteropties in Google en Bing geven aan dat deze internetgiganten waarde hechten aan het vindbaar maken van herbruikbaar materiaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.