Publicatie raadt gebruik aan van CC-licenties voor onderzoeksdata

Het Instituut voor Informatierecht, partner in Creative Commons Nederland heeft meegeschreven aan een interessante publicatie: ‘Safe to be Open: Study on the protection of research data and recommendation for access and usage’. Het boek bevat o.a. een analyse van het Europese databankenrecht en de invloed hiervan op onderzoeksdata.

Front-Safe to be open

De publicatie doet enkele aanbevelingen op het gebied van het beschikbaarstellen van onderzoeksdata en intellectueel eigendomsrecht. De meest interessante aanbeveling is het gebruik van Creative Commons-licenties bij databanken met onderzoeksdata. Het onderzoek geeft aan dat hiervoor de Creative Commons Naamsvermelding licentie en Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen licentie gebruikt zouden moeten worden.

Door gebruik te maken van open licenties kan de kwantitatieve analyse van wetenschappelijke publicaties verbeterd worden, er is immers meer data vrij beschikbaar. Hierdoor wordt tijd bespaard, wat weer het tempo van innovatie kan versnellen. Onderzoekers kunnen met open onderzoeksdata gebruik maken van elkaars werk, zodat niet hetzelfde werk opnieuw hoeft te worden uitgevoerd.

De publicatie is vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.