Creative Commons in de muziekwereld

Creative Commons-licenties worden gebruikt door allerlei typen mensen en instanties. Onder andere overheden, makers voor onderwijsmateriaal, NGO’s, fotografen én door muzikanten. Zo heeft Kellee Maize, rapper en zangeres uit Pittsburgh, naar eigen zeggen haar naamsbekendheid te danken aan het feit dat ze haar muziek licenseert met Creative Commons. Kellee heeft tien do’s & don’t voor andere muzikanten om het te maken in de muziekwereld, waarvan wij drie tips zullen uitlichten.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=VhhdXG5UM2o&w=700&h=394]

1. Geef je muziek gratis weg op een legale manier door Creative Commons-licentie Naamsvermelding te gebruiken. Dit betekent dat een ieder je muziek vrij mag downloaden en gebruiken op welke manier dan ook, mits zij je naam erbij vermelden. Dit is dé nieuwe strategie om je naamsbekendheid te vergroten – en daar gaat het tenslotte om als beginnend artiest.

2. Voeg je muziek toe aan een platform dat Creative Commons ondersteund zoals Jamendo, Frostwire en Free Music Archive. Deze sites bevatten muziek die aangeboden worden onder Creative Commons-licenties en hebben een groot bereik aan leden, waardoor je gelijk een fanbase creëert. Op de sites kan je ook goed meten hoe populair je muziek is en hoe vaak deze is afgespeeld of is gedownload.

3. Wees niet bang dat je geen geld meer verdient aan je muziek. Ondanks dat je je muziek weggeeft onder een CC-licentie zullen mensen je muziek willen ondersteunen. Om het deze mensen makkelijker te maken, kan je je muziek op betaalde websites zetten zoals Tunecore en CD Baby. Hierdoor is je muziek makkelijk vindbaar en te koop op platforms zoals iTunes, Amazon en Spotify.

Door je muziek aan te bieden onder CC-licenties en zo de verspreiding van je muziek te legaliseren, creëer je sneller een fanbase. Hierdoor zal je eerder geboekt worden voor optredens en blijf je desondanks het gratis weggeven van je muziek toch geld verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.