Rijdende rechter: Voorwaarden en Auteursrecht

Afgelopen week was er op de NCRV een interessante uitzending van De Rijdende Rechter te zien. In een half uur wordt een zaak uiteengezet waarin fotograaf Nelson Mooren geld eist voor het onrechtmatig gebruik van een door hem gemaakte foto door stadsgidsenmaker inyourpocket.

Mooren had in 2009 meegedaan aan fotowedstrijd in Amsterdam Zuidoost. Door mee te doen aan deze wedstrijd ging hij akkoord er met de bijbehorende voorwaarden. Hierin stond onder andere:

 De deelnemer geeft Zuidoost Partners toestemming zijn/haar foto’s rechtenvrij te publiceren voor niet commerciële promotionele doeleinden, zowel in print als elektronisch.

Dit betekende echter niet dat partijen als inyourpocket de foto mogen hergebruiken zonder daarvoor expliciet toestemming te vragen bij Mooren, en al helemaal niet zonder naamsvermelding. Inyourpocket was in de veronderstelling dat hij de foto van Mooren wel zonder naamsvermelding mocht gebruiken, vanwege de voorwaarden van de fotocompetitie. De voorwaarden waren echter alleen maar van toepassing op Zuidoost Partners en geen enkele andere organisatie. Kortom, dit soort clausules leiden tot verwarring.

Hamer
Uitsnede van “My Trusty Gavel” door Brian Turner / CC BY 2.0

Tijdens de uitzending kreeg een vriend van Creative Commons kans zijn mening over de zaak te geven. Sebastiaan ter Burg, een fotograaf die zijn werk grotendeels onder Creative Commons-licenties uitbrengt brak een lans voor de sterke gestandaardiseerde voorwaarden van Creative Commons en gaf een kritiek op het verouderde businessmodel dat rust op geld verdienen met exclusieve overeenkomsten voor eenmalige publicaties.

Slecht opgestelde voorwaarden kunnen nogal eens tot problemen leiden. Zo ook in dit geval. Mooren kreeg zijn gelijk tijdens de zitting, en hier zijn wij blij mee. Wat wij jammer vinden is dat slechte voorwaarden meer regel dan uitzondering zijn bij wedstrijden met creatieve werken, we zijn dan ook bang dat dit soort disputen vaak voorkomen. Bij wedstrijden kun je met goede algemene voorwaarden zorgen voor eerlijk hergebruik van het ingezonden materiaal, gebruik maken van Creative Commons-licenties is hier een goed voorbeeld van. Hou je een wedstrijd met creatieve werken en ben je op zoek naar goede voorwaarden? Neem contact op met Creative Commons Nederland voor advies over het gebruik van onze licenties.

Bekijk hier de hele aflevering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.