Wereldwijd online gebruik van CC-licenties

Tiara Roquas, 9 april, 2014

Leonhard Dobusch, voorzitter van D64, ‘Zentrum fur Digitalen Fortschritt’ heeft twee designers gegevens laten verzamelen over het gebruik van Creative Commons-licenties. Zij hebben deze omgezet in een interessante infographic.

De gegevens zijn onderverdeeld in afbeeldingen, teksten, video’s en geluidsopnames. De meeste afbeeldingen vrijgegeven onder CC-licenties zijn op Flickr te vinden, waarvan 28% onder Creative Commons-Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen. Hierna volgen Wikimedia Commons, 500PX en Wellcome Images. In totaal zijn er meer dan 307 miljoen afbeeldingen gepubliceerd onder Creative Commons-licenties op deze platformen.

Wikipedia heeft, met meer dan 30,3 miljoen artikelen, veruit de meeste teksten vrijgegeven onder CC-licenties. Hierna volgen Wikimedia Commons, Archive.org en Public Library of Science. De meeste teksten zijn vrijgegeven onder Creative Commons-Naamsvermelding. Op Directory of Open Acces Journals is zelfs meer dan de helft vrijgegeven onder de licentie.

Wat betreft video’s is YouTube de grootste platform, waar 4 miljoen video’s worden vrijgegeven onder CC-Naamsvermelding. Samen met Vimeo, Archive.org en Wikimedia Commons zijn er inmiddels meer dan 7,3 miljoen CC-video’s beschikbaar.

Archive.org is de grootste platform qua CC-geluidopnames. Hierna zijn dat Jamendo, Wikimedia Commons, Free Music Archive, Freesound en CCmixter. Totaal zijn er meer dan 1,3 miljoen geluidopnames onder CC-licenties aangeboden.

Dit geeft een totaal van meer dan 400 miljoen CC-gelicenseerd werk op het internet, waar de specifieke cijfers terug te vinden zijn op ‘Because we love the net: Creative Commons in numbers’. Hier is het CC-gelicenseerd werk van Europeana.eu en SoundCloud niet meegeteld. Toch stelt Europeana.eu meer dan 8 miljoen CC-gelicenseerd werk beschikbaar. Helaas zijn bij SoundCloud deze gegevens niet beschikbaar.

Wij hopen dat iedereen CC-licenties gebruikt op eigen werk en deze upload op één van deze platforms en daarmee het totaal kunnen (blijven) uitbreiden.

Bekijk hier de hele infographic.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply