Wereldwijd online gebruik van CC-licenties

Leonhard Dobusch, voorzitter van D64, ‘Zentrum fur Digitalen Fortschritt’ heeft twee designers gegevens laten verzamelen over het gebruik van Creative Commons-licenties. Zij hebben deze omgezet in een interessante infographic.

Uitsnede van 'Because we love the net: Creative Commons in numbers', CC-BY-SA 4.0.
Uitsnede van ‘Because we love the net: Creative Commons in numbers‘, door D64 / CC-BY-SA 4.0.

De gegevens zijn onderverdeeld in afbeeldingen, teksten, video’s en geluidsopnames. De meeste afbeeldingen vrijgegeven onder CC-licenties zijn op Flickr te vinden, waarvan 28% onder Creative Commons-Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen. Hierna volgen Wikimedia Commons, 500PX en Wellcome Images. In totaal zijn er meer dan 307 miljoen afbeeldingen gepubliceerd onder Creative Commons-licenties op deze platformen.

Wikipedia heeft, met meer dan 30,3 miljoen artikelen, veruit de meeste teksten vrijgegeven onder CC-licenties. Hierna volgen Wikimedia Commons, Archive.org en Public Library of Science. De meeste teksten zijn vrijgegeven onder Creative Commons-Naamsvermelding. Op Directory of Open Acces Journals is zelfs meer dan de helft vrijgegeven onder de licentie.

Wat betreft video’s is YouTube de grootste platform, waar 4 miljoen video’s worden vrijgegeven onder CC-Naamsvermelding. Samen met Vimeo, Archive.org en Wikimedia Commons zijn er inmiddels meer dan 7,3 miljoen CC-video’s beschikbaar.

Archive.org is de grootste platform qua CC-geluidopnames. Hierna zijn dat Jamendo, Wikimedia Commons, Free Music Archive, Freesound en CCmixter. Totaal zijn er meer dan 1,3 miljoen geluidopnames onder CC-licenties aangeboden.

Dit geeft een totaal van meer dan 400 miljoen CC-gelicenseerd werk op het internet, waar de specifieke cijfers terug te vinden zijn op ‘Because we love the net: Creative Commons in numbers’. Hier is het CC-gelicenseerd werk van Europeana.eu en SoundCloud niet meegeteld. Toch stelt Europeana.eu meer dan 8 miljoen CC-gelicenseerd werk beschikbaar. Helaas zijn bij SoundCloud deze gegevens niet beschikbaar.

Wij hopen dat iedereen CC-licenties gebruikt op eigen werk en deze upload op één van deze platforms en daarmee het totaal kunnen (blijven) uitbreiden.

Bekijk hier de hele infographic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.