Nieuw album Damrak laat potentieel erfgoed zien

Judith Blijden, 22 september, 2016

Beeld en Geluid-initiatief RE:VIVE heeft het nieuwe album Damrak uitgebracht dat geheel bestaat uit gesampled archiefmateriaal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het album bestaat uit 10 tracks gemaakt door 10 verschillende artiesten. Het album is vrijgegeven onder een Creative Commons naamsvermelding en gelijk delen (CC BY-SA). Damrak is beschikbaar als een gratis download via Fog Mountain Records en gaat gepaard met een fotoboek met beelden van het Nationaal Archief.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wil onder andere met hun initiatief RE:VIVE andere archieven motiveren hun collecties open te stellen. Het album Damrak laat zien dat het mogelijk is om met ‘oud’ materiaal iets nieuws te maken dat van kwalitatief hoog niveau is. Gregory Markus, medewerker van Beeld en Geluid, roept andere archieven op ook hun werk open te stellen:

Artiesten die hun geld verdienen met hun kunst zijn niet bang om hun werk onder een CC-licentie vrij te geven, wat houdt jullie dan nog tegen?

Het fotoboek dat bij het album Damrak hoort, bestaat uit foto’s afkomstig van het Nationaal Archief. De foto’s versterken het verhaal van het album. Zij weerspiegelen het oude Amsterdam in een eerlijke en pure vorm, tegelijkertijd vertegenwoordigen ze de werkwijzen van de artiesten. Deze foto’s waren al vrijgegeven onder een CC BY-licentie door het Nationaal Archief. De beelden gebruikt voor de cover en achterkant van het album zijn afkomstig uit de online collectie van het Rijksmuseum en zijn in het Publieke Domein. De artiesten waren blij verrast dat ze de beelden ‘gewoon’ mochten gebruiken.

Voor de meeste artiesten was dit project de eerste kennismaking met Creative Commons. Zij waren zich niet bewust van alle mogelijkheden die de CC licenties bieden. Het was fijn voor de artiesten om  zich te richten op het maken van een goede track en niet niet het uitzoeken van welk materiaal is opengesteld voor hergebruik. Beeld en Geluid had dit al duidelijk gemaakt.

Het is daarom zo belangrijk dat archieven, zoals het Instituut voor Beeld en Geluid, waar mogelijk erfgoed openstellen onder CC-licenties en hergebruik stimuleren, zodat artiesten makkelijker gebruik kunnen maken van hun erfgoed. Dit is waar RE:VIVE zijn succes aan heeft te danken en wat het album Damrak mogelijk heeft gemaakt. Het is dan ook te hopen dat steeds meer archieven het voorbeeld van Beeld en Geluid volgen, zodat artiesten in staat worden gesteld oud materiaal te transformeren tot een hedendaagse kunstvorm.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply