Duitse rechtszaak, houd je aan de voorwaarden

Maarten Zeinstra, 5 januari, 2017

Creative Commons-licenties beëindigen zichzelf wanneer je niet aan de voorwaarden van de licentie houdt. Dit werd eerder deze maand bevestigd in een Duitse rechtszaak. Hierin werd gebruik gemaakt van een Creative Commons-gelicenseerd werk, maar er werd niet voldaan aan de voorwaarden van de licentie. Het is daarom goed om de regels nog eens kort op een rijtje te zetten.

Wanneer je een Creative Commons-gelicenseerd werk vindt moet er ook altijd een link naar de licentie staan. Dit is belangrijk omdat jij, maar ook een nieuwe gebruiker, duidelijk kan lezen welke stappen je moet uitvoeren om het werk goed te mogen gebruiken. Wanneer je een Creative Commons-gelicenseerd werk wilt gebruiken moet je altijd deze link ook bij het werk plaatsen. Gebruik je een werk in print? Dan moet deze link uitgeschreven staan.

Je moet ook de maker van het werk vermelden en aan te geven of het werk veranderd is. Je mag dat op redelijke wijze doen, maar je mag niet de indruk wekken dat de licentiegever instemt met je werk of je gebruik van het werk. Deze voorwaarde bestaat bij elke licentie en korten we af tot BY.

Dan bestaan er nog 3 relevante bouwstenen waar je rekening mee moet houden:

NC

Als de NietCommercieel (NC) bouwsteen gebruikt is in de licentie, mag je het werk alleen voor niet commerciële doeleinden inzetten. Er zijn geen definities wat commercieel gebruik is en in extreme gevallen kunnen hier ook rechtszaken over ontstaan.

ND

Als de GeenAfgeleideWerken (ND) bouwsteen gebruik is mag je het werk dat je wilt gebruiken niet aanpassen. Dit betekent dat je geen uitsnedes mag maken van het werk, geen kleurcorrecties mag uitvoeren, etc. Dit betekent zelfs strikt genomen dat je het werk niet mag verkleinen. Verplaats je in de maker om te redeneren of jouw kleine aanpassing wel of niet zou mogen.

SA

Als de GelijkDelen (SA) bouwsteen gebruikt is betekent dat je elke aanpassing of verwerking van het gelicenseerde werk onder dezelfde voorwaarden moet delen. Een voorbeeld maakt dit wellicht wat duidelijker. Als je een muzieksample gebruikt die gelicenseerd is met deze bouwsteen dan moet je elk nummer waar je deze sample in gebruikt ook onder dezelfde licentie publiceren.

Kom je er niet uit? Kijk dan eens op onze veel gestelde vragen pagina of ons stappenplan voor het gebruik van onze licenties. Ook kun je ons mailen op info@creativeCommons.org.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl