Winnaars Remix Natuurbeelden bekend

Maarten Zeinstra, 7 november, 2017

Dit nieuwsitem is geschreven door Eline Post, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Afgelopen zomer heeft Stichting Natuurbeelden makers opgeroepen om aan de slag te gaan met haar open collectie, die via Open Beelden te raadplegen is. Deze collectie bevat duizenden professioneel geschoten, ruwe fragmenten van de Nederlandse natuur die dankzij een CC BY-SA-licentie klaar zijn voor hergebruik. Om dit hergebruik te stimuleren organiseerde de stichting Remix Natuurbeelden: een wedstrijd waarin makers uitgedaagd werden het ruwe materiaal op een originele manier te remixen.

Uiteindelijk zijn 27 uiteenlopende remixes ingezonden. Deelnemers gebruikten het ruwe materiaal op verschillende manieren: sommigen kozen voor traditioneler hergebruik zoals een natuurcompilatie of korte natuurdocumentaire, anderen gebruikten de natuurshots om grafische en abstracte kunstwerkjes te maken. Men componeerde zelfs eigen muziek voor hun remix, gebruikte de natuurbeelden om gedichten te illustreren of combineerde de beelden met open archiefmateriaal uit andere collecties.

Uiteindelijk koos de professionele jury, bestaande uit Menno Bentveld (presentator Vroege Vogels), Julia van Mourik (creatief directeur van The One Minutes en Lost & Found) en Michael Sanderson (natuurfilmer), de volgende top drie:

 

De open collectie van Natuurbeelden is beschikbaar onder een Creative Commons – Naamvermelding-GelijkDelen 3.0 licentie (CC BY-SA). Hierbij is het toegestaan om werk vrij te kopiëren, te verspreiden, door te geven, en wijzigingen op- en uit te voeren, zolang bij elk gebruik de naam van de auteur of licentiegever vermeld wordt. Het verspreiden van afgeleide werken van het origineel is toegestaan onder voorwaarde dat het afgeleide werk onder dezelfde licentie vrijgegeven of openbaar gemaakt wordt als het oorspronkelijke werk.

De CC BY-SA licentie draagt bij aan de doelstelling van Stichting Natuurbeelden om haar collectie zo toegankelijk en zichtbaar mogelijk te maken voor publiek. De lage drempel tot het materiaal leidt tot meer bereik voor de natuurfilmers en dankzij de vereiste naamsvermelding weten zij zeker dat zij als originele maker bij het nieuwe werk genoemd worden. Tot slot geeft de licentie jonge makers, zoals de winnaars van Remix Natuurbeelden, de kans om met professioneel geschoten materiaal aan de slag te gaan dat anders buiten hun bereik lag.

Geïnteresseerd om ook met deze collectie aan de slag te gaan? Binnenkort stromen er weer nieuwe natuurbeelden de collectie in.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl