Chapter Creative Commons Nederland opgericht

Op 14 september 2018 is de Nederlandse Chapter van Creative Commons opgericht. De chapter is een nieuwe vorm van vertegenwoordiging van Creative Commons in Nederland en ondersteunt mensen in het delen van kennis en creativiteit om een eerlijke, toegankelijke en innovatieve wereld te bouwen. We werken hiermee aan het ontgrendelen van het volledige potentieel van het internet door ontwikkeling, groei en productiviteit aan te jagen.

Oprichting Nederlands Creative Commons chapter en vereniging Open Nederland‘ / Sebastiaan ter Burg / CC BY 2.0 unported

Nederland voorloper in het gebruik van Creative Commons

De nieuwe Nederlandse chapter is meteen een van de grootste ter wereld. Nederland loopt namelijk al jaren voorop in het gebruik van Creative Commons-licenties. Er zijn tal van Nederlandse organisaties en individuen die hun werk en collecties beschikbaar stellen voor breed, internationaal hergebruik. Zo maken het Nationaal Archief, data.overheid.nl, en het Rijksmuseum gezamenlijk miljoenen stukken erfgoed en overheidsinformatie beschikbaar. In het onderwijsveld is de TU Delft voorloper bij het gebruik van open onderwijsmiddelen en zijn de producten van Kennisnet internationale voorbeelden in het primair en voortgezet onderwijs.

Er wordt ook veel Creative Commons materiaal in Nederland geproduceerd. Het Nederlandse Tribe of Noise vertegenwoordigd bijvoorbeeld wereldwijd meer dan 30.000 CC-muzikanten. Daarnaast zijn er tientallen professionals die hun geld verdienen met het produceren van eenvoudig en legaal te gebruiken muziek, afbeeldingen en andere content, ook is de Nederlandstalige Wikipedia een van de grootste encyclopedie├źn ter wereld, uiteraard Creative Commons gelicenseerd.

Creative Commons is al sinds 2004 actief in Nederland. Tot september 2018 werd Creative Commons vertegenwoordigd door een samenwerkingsverband van Kennisland, IViR en Waag. De nieuwe Nederlandse chapter van Creative Commons wordt geleid door Maarten Zeinstra. Internationaal zal Nederland worden vertegenwoordigd door de Creative Commons Global Council Representative Lisette Kalshoven. Samen vertegenwoordigen zij een groeiend netwerk van enthousiaste experts, makers, adviseurs, beleidsmakers, en ondernemers in Nederland.

Powered by vereniging Open Nederland

Creative Commons Nederland wordt ondersteund door de vereniging Open Nederland. Open Nederland is tegelijkertijd opgericht met de nieuwe Creative Commons chapter en stimuleert samenwerking rondom, en het gebruik van, Creative Commons. De vereniging wordt bestuurd door Maarten Zeinstra (voorzitter), Hessel van Oorschot (Secretaris), Ton Zijlstra (penningmeester), en Sebastiaan ter Burg (algemeen bestuurslid).

 

Neem contact op met Creative Commons Nederland (info@creativecommons.nl) voor meer informatie.