Feedback gevraagd: Reactie voorstel aanpassingen auteurswet

De afgelopen vier jaar is er een stevige discussie gevoerd over een Europese richtlijn die het auteursrecht in de Europese Unie aanpast. Deze richtlijn zal het auteursrecht in de landen van de Europese Unie verder recht moeten trekken. Eerder dit jaar is er een definitieve tekst vastgelegd,  nu moeten de nationale overheden hun wetteksten aan gaan passen.

De Nederlandse overheid heeft via internetconsultaties een eerste voorstel publiek gemaakt. Via het consultatieplatform nodigen zij iedereen uit om te reageren op het voorstel. Open Nederland en Creative Commons Nederland hebben het voorstel geanalyseerd en samen met onze leden een reactie geschreven.

CC BY-SA 4.0 door Corentin Béchade (via Wikimedia Commons)

Het gaat dan bijvoorbeeld om veranderingen in hoe mensen in het onderwijsveld auteursrechtelijk beschermde werken kunnen gebruiken, hoe erfgoedinstellingen hun collecties online kunnen publiceren en wat voor vergoedingen passend zijn in de digitale wereld. 

Creative Commons Nederland heeft met deze reactie vooral aandacht besteed aan de randvoorwaarden die nodig zijn om van onze licenties gebruik te kunnen blijven maken. Hieronder vallen o.a. aspecten als verplichte billijke vergoedingen en het voorstel voor bescherming van perspublicaties.

Onze reactie is hier te vinden. 

Heb jij nog aanvullingen? Stuur deze dan naar info@opennederland.nl of via de opmerkingenfunctionaliteit van het document. Wij zullen reacties nog verwerken tot 30 augustus 2019. Op vrijdag 30 augustus zullen wij onze reactie insturen.

Eén gedachte over “Feedback gevraagd: Reactie voorstel aanpassingen auteurswet”

Reacties zijn gesloten.