Flickr voegt PDM en CC0 toe aan licenseringsopties

Fotosite Flickr is de grootste fotosite die gebruikt maakt van Creative Commons-licenties. Dit geeft de fotografen op de site de mogelijkheid om flexibel om te gaan met hun auteursrecht. Sinds deze week voegt Flickr hieraan ook de andere juridische gereedschappen van Creative Commons aan toe: de Public Domain Mark (PDM) en CC0.

PDM en CC0

PDM is geen Creative Commons-licentie, maar een markering waarbij iemand kan aangeven dat geen auteursrechtelijke restricties meer heeft. Vooral culturele instellingen, Wikipedia en remixers hebben baat bij deze markering omdat deze bij – vooral cultureel erfgoed – laat zien dat deze zonder restricties te gebruiken is. Van de Europese zoekmachine van cultureel erfgoed Europeana is 23% van het materiaal beschikbaar onder deze markering.

CC0 is ook geen licentie, maar een vrijwaring van rechten. Met CC0 doe je afstand van alle mogelijke intellectuele eigendomsrechten. je doneert ermee het werk aan het publieke domein. Werken die met CC0 zijn vrijgegeven zijn dus voor iedereen te gebruik zonder enige restricties alsof ze publiek domein zijn.

Lees hier meer over Creative Commons en het publieke domein.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.