Creative Commons & Architectuur

Op donderdagavond 24 september 2009 organiseert de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Bouwkunst Bond van Nederlandse Architecten (BNA) een bijeenkomst voor kleine architectuur bureaus met als thema Creative Commons in relatie tot copyright en auteursrecht. Uit de nieuwsletter van de BNA:

Creative Commons houdt in dat werk gedeeld wordt onder de voorwaarden van de eigenaar er van. Deze behoudt zijn auteursrechten maar geeft anderen de mogelijkheid om het werk te gebruiken, op een manier die hij zelf kiest.

Piet Vollaard, directeur en hoofdredacteur van Archined, is voorstander en vertelt hoe Creative Commons werkt en wat de voordelen zijn. Door de presentatie van mr. Kees Capel, advocaat en partner bij Kneppelhout & Korthals Advocaten, wordt duidelijk hoe Creative Commons zich verhoudt ten opzichte van copyright en auteursrecht.

Aanmelden kan per mail naar Lonneke Bakkeren: E lbakkeren [at] bna.nl.
De bijeenkomst vindt plaats in De Sierkan, Antonie Heinsiusstraat 3 in Den Haag.
Ontvangst vanaf 19.15 uur. Programma van 19.30 tot 21.30 uur, daarna borrel.

Piet Vollared, heeft in mei van dit jaar een lezenswaardig stuk in Archined gepubliceerd. Onder de tietel ‘ Copyright is for losers, van © naar CC‘ pleit hij voor het creëren van een cultuur van delen in de architectuur en het bouwproductontwerp op basis van Creative Commons:

Copyright is for losers. Met deze strijdkreet opent de Britse graffiti artiest Banksy zijn recente boek met een overzicht van zijn illegaal aangebrachte kunstwerken. En gelijk heeft hij, als je ongevraagd een werk van kunstzinnige aard in de openbare ruimte plaatst, moet je niet gaan zeuren als anderen dat werk kopiëren, veranderen of verwijderen. Architectuur heeft in dat opzicht veel gemeen met graffiti; het wordt ongevraagd (door anderen dan de opdrachtgever/gebruiker) geplaatst in de openbare ruimte, er valt niet aan te ontkomen en het heeft te ‘lijden’ onder verandering en kopieergedrag zonder toestemming van de oorspronkelijke maker. Het enige verschil is dat architectuur een van overheidswege gesanctioneerde interventie in de openbare ruimte is.

[…]

Dus architecten van Nederland sluit je aan bij de open source cultuur van de 21ste eeuw en begin met het creëren van een cultuur van delen in de architectuur en het bouwproductontwerp. Doe niet zo schijterig over dat auteursrecht voor ontwerpers. Het is toch grotendeels een wassen neus. Ontwikkel Creative Commons Licenties voor de architectuur en de bouw. Zet een collectieve database op van deze licenties, met de voorwaarden en met gelicenceerde producten en ontwerpen, en deel deze informatie met de wereld. Bevorder de innovatie door het daadwerkelijk delen van kennis en ervaring met de gehele architectuur en bouwwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.