Stichting Copyright & Nieuwe Media opgericht

Vorige week is de Stichting Copyright &  Nieuwe Media opgericht. Dat technologie veel publicatiemogelijkheden schept is duidelijk: weblogs, wiki’s, YouTube, ze faciliteren de uitwisseling van kennis en ervaringen. Informatie wordt zo vrij toegankelijk voor iedereen. De keerzijde is dat het auteursrecht, vooral online, vaak niet voor iedereen duidelijk is. Voor de initiatiefnemers van Stichting Copyright & Nieuwe Media zijn recente (dreigende) rechtszaken tussen (amateur) bloggers en auteursrecht organisaties aanleiding tot actie.

Doel van de Stichting is te komen tot nieuwe manieren van omgaan met auteursrechten en te streven naar gepaste wetgeving ’teneinde de vrije meningsuiting en de free flow of information op internet te beschermen en te stimuleren’. Daarnaast wil de Stichting cases openbaar maken om bewustwording en discussie te creëren. Voor dat laatste wordt ook gedacht aan het bieden van een platform.

Om haar doel te bereiken wil de Stichting onder andere informatie geven over Creative Commons licenties en een helpdesk inrichten voor bloggers, forumbeheerders of webbeheerders die problemen ondervinden.  Daarbij wordt het bevorderen van bewustwording over bestaande wet en regelgeving rond het auteursrecht en het verzamelen van kennis over dit onderwerp belangrijk gevonden. Regelgeving rondom copyright zou voor iedereen leesbaar en begrijpelijk moeten zijn.

Het liefst ziet de Stichting Copyright & Nieuwe Media een netwerk van gebruikers en juristen ontstaan die zich actief inzetten en aandacht creëren voor de problematiek van auteursrechten op internet.

De website en het bijbehorende sociale netwerk zullen in augustus live gaan. Initiatiefnemers en dus het bestuur zijin: Marco Raaphorst, Marco Derksen, Gert Otter, Ronald van den Hoff, Arnoud Engelfriet, Petra de Boevere, Jolie van der Klis

Eén gedachte over “Stichting Copyright & Nieuwe Media opgericht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.