Het Innovatieplatform van binnen en met CC licentie

Paul Keller, 24 oktober, 2008

Twee dagen geleden is het boek ‘Het Innovatieplatform – Innoveren in het Centrum van de Macht‘ gepubliceerd. In het boek beschrijft Frans Nauta zijn tijd als secretaris van het in 2003 opgerichte Innovatieplatform:

Stel, je wordt gebeld door de minister-president. Hij vraagt je secretaris te worden van het Innovatieplatform, waarvan hij zelf voorzitter is. Het platform wordt in het leven geroepen om van Nederland een innovatief land te maken. Het is een prioriteit van het nieuwe kabinet. Naast de minister-president zullen de ministers van OCW en EZ deel uitmaken van het Innovatieplatform, evenals topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven en de wetenschapswereld. Wat zou je antwoorden?

Frans Nauta, toenmalig voorzitter van de Stichting Nederland Kennisland, kreeg in augustus 2003 zo’n telefoontje van Jan Peter Balkenende en zei: ‘Ja, natuurlijk wil ik dat doen.’

Naast de inhoud is dit boek ook vanwege een ander feit interessant (of innovatief?): Frans Nauta (een ex-medewerker van de bij Creative Commons Nederland betrokken Stichting Nederland Kennisland) is het gelukt zijn uitgever (SDU Academic Service) te overtuigen om het boek onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken licentie uit te brengen. Voor zover ons bekend is ‘Het Innovatieplatform’ hiermee het eerste door een commerciële Nederlandse uitgever uitgegeven boek waarvoor een cc- licentie is gebruikt. De eerste vijf hoofdstukken zijn (in ruil voor het beantwoorden van een paar vragen) te downloaden van de website van de uitgever Academic Service. Iedere vier weken komen er vijf extra hoofdstukken vrij en op 1 februari zal het hele boek gratis down te loaden zijn onder de cc-licentie.

Naast de standaard licentievermelding heeft Nauta er ook nog promotie voor de Creative Commons Licenties in opgenomen:

Bonustip: Creative Commons: Het Innovatieplatform – Innoveren in het Centrum van de Macht is uitgegeven onder een Creative Commons licentie naamsvermelding,-niet-commercieel-geen afgeleide werken 3.0 Nederland. In gewoon Nederlands: je mag dit boek als pdf bestand gratis downloaden voor privé-gebruik, voor het onderwijs en andere niet-commerciële doelen. Mocht je ooit een boek schrijven, gebruik dan ook een Creative Commons licentie. Tegen de tijd dat je boek niet meer in print verkrijgbaar is kunnen mensen het dan nog steeds kunnen lezen.

Beter hadden we het zelf niet kunnen zeggen. Bedankt Frans!

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply