Creative Commons lanceert Public Domain Mark

Creative Commons heeft op 11 oktober een Public Domain Mark gelanceerd. e Public Domain Mark is een toevoeging op de Creative Commons – zero CC0 licentie en biedt de mogelijkhijd een werk dat al in het publieke domein ligt als dusdanig te markeren.

Op 11 augustus hebben we vermeld dat Creative Commons een Public Domain Mark(PDM) aan het ontwikkelen is. Deze is 11 oktober gelanceerd, en wordt op 15 oktober tijdens de Europeana Open Culture Conference in Amsterdam gepresenteerd door Nathan Yergler, de CTO van Creative Commons en Europeana’s directeur Jill Cousins.
De Public Domain Mark is een toevoeging op de Creative Commons – zero CC0 licentie en biedt de mogelijkheid een werk dat al in het publieke domein ligt als dusdanig te markeren. Het verschil tussen een CC0 licentie en een PDM is dat een werk met een CC0 licentie nog beschermd is door het auteursrecht, maar dat de rechthebbende afziet van haar rechten, waar bij een PDM die rechten al verlopen zijn.
Europeana als digitale bibliotheek en archief van Europa zal grootgebruiker van deze markering zijn, zij schatten dat begin volgend jaar al miljoenen werken gemarkeerd zijn als publiek domein op hun website. Hierdoor zullen gebruikers, zoals kunstenaars, docenten en studenten, werken snel en gemakkelijk herkennen en kunnen gebruiken.
Creative Commons begrijpt dat veel instanties die publieke domein werken op het internet zetten beheerd worden archieven, bibliotheken en musea. De PDM biedt daarom een structuur waarbij mensen die het publieke domein markeren kunnen aangeven wat de titel en auteur van het werk is, maar ook welke instantie of persoon het werk beheert. Zo kan een werk snel herleid worden naar de instantie of persoon die werk conserveert.
Tijdens de ontwikkeling van deze mark zijn Kennisland en het Instituut voor Informatierecht nauw betrokken geweest. We zien dit als een goede stap om werken in het publieke domein te markeren op het internet en zijn benieuwd naar de initiatieven die zullen ontstaan wanneer mensen deze werken gaan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.