Rechtsgeldigheid Creative Commons licenties in België bevestigd

Na eerdere rechtzaken in o.a. Nederland, Spanje, de Verenigde Staten en Bulgarije oordeelde een Belgische rechter ook dat inbreuk op CC licenties strafbaar is. De organisator van het Festival de Théâtre de Spa moet een schadevergoeding betalen aan leden van de folkband Lichôdmapwa die een rechtszaak hadden aangespannen. Het festival gebruikte hun lied in een reclamespotje, hiermee maakte zij inbreuk op de CC licentie van het lied. De CC Naamsvermelding-NietCommercieel-Geenafgeleidewerken staat commercieel gebruik niet toe, ook mogen er geen afgeleidde werken gemaakt worden van een werk.

Festival de Théâtre de Spa maakte inbreuk op alle voorwaarden van deze licentie. Een deel van het nummer werd gebruikt in een een clip voor commerciële doeleinden, waarbij de naam van de band niet vermeld werd. Lichôdmapwa heeft het onrechtmatig gebruik van hun muziek nu met succes aangevochten in de Belgische rechtsbank. Dit bevestigt de rechtsgeldigheid van Creative Commons licenties in België.

Creative Commons licenties worden per land vertaald en aangepast aan de lokale wetgeving. In Nederland hebben we in 2006 al een dergelijke rechtszaak gezien. Adam Curry spande destijds, met succes, een kort geding aan tegen glossy magazine Weekend toen foto’s van zijn Flickr account onrechtmatig werden gebruikt.

Creative Commons is erg blij om te lezen dat haar licenties voor het vrijgeven van sommige rechten bevestigd ziet worden in andere landen.

Klik hier voor de hele uitspraak (Frans)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.