Nu verkrijgbaar: Wiki Loves Art boek

Paul Keller, 7 oktober, 2011

Waarom mag er in musea niet worden gefotografeerd? Meestal wordt dit verbod verduidelijkt door een bord met daarop afgebeeld een camera met flitslicht met een groot kruis erdoor. Flitslicht schadelijk voor de kunst? Welnee. Waarom dan het verbod? Waarom wordt het leven van een kunstwerk beperkt tot de muren van een museum? Er is zoveel meer mogelijk.

Dat werd zichtbaar tijdens de WikiLovesArt/NL fotocompetitie die in 2009 georganiseerd werd door Creative Commons Nederland in samenwerking met Wikimedia Nederland en 46 Nederlandse musea. Amateurfotografen, musea en erfgoedinstellingen werkten in dit project samen om foto’s van kunstvoorwerpen uit Nederlandse musea en archieven online beschikbaar te kunnen maken onder een Creative Commons-licentie (CC BY-SA). Doel van het project was om Wikipedia te verrijken met vrij beschikbare beelden van Nederlandse kunstobjecten. Daar was op Wikipedia namelijk veel behoefte aan.

Tegelijk liet WikiLovesArt/NL aan musea zien hoe je in samenwerking met Wikipedia nieuwe vormen van interactie met het publiek kunt hebben – door samen te werken krijgt de collectie een nieuwe dimensie, buiten de muren van het gebouw. Musea blij, Wikipedia blij, wij blij.

Een prachtig neveneffect van dit project is het sterk toegenomen aantal samenwerkingen tussen cultureel erfgoedinstellingen en Wikipedia. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat Wikipedia een waardevolle partner is in het streven van deze instellingen om relevant te blijven voor het online publiek. In dat opzicht verschilt het gemiddelde museum niet eens zo veel van Wikipedia.

Met de vandaag gepresenteerde publicatie ‘Wiki Loves Art’ willen we de ‘GLAM’ (Galleries, Libraries, Archives, and Museums) aanmoedigen dit werk voort te zetten en eraan bij te dragen dat het materiaal dat zij in beheer hebben vrij beschikbaar komt voor delen en hergebruik in nieuw creatief werk. De publicatie is een gezamenlijk initiatief van ontwerper Hendrik-Jan Grievink en Creative Commons Nederland. Wiki Loves Art is tot stand gekomen mede dankzij een bijdrage van de Mondriaan Stichting.

De 256 pagina’s van Wiki Loves Art zijn gevuld met een terugblik op het project WikiLovesArt/NL, gecombineerd met een viertal essays die op verschillende aspecten van het project ingaan en zes beeldessays van kunstenaars op basis van de foto’s die tijdens het project gemaakt zijn.

wiki loves art publicatie

Download hier een pdf-versie (34MB) van het boek.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply