Help Creative Commons vrijwilliger Bassel

Paul Keller, 22 juli, 2012

Op 15 maart, 2012 is Bassel Khartabil (ook bekend als Bassel Safadi) gearresteerd gedurende een golf van arrestaties in het Mazzeh district van Damascus. Bassel is een 31-jarige Palestijns-Syrische, zeer gerespecteerde computer ingenieur, gespecialiseerd in het ontwikkelen van opensource software. Bassel is een van de meest bekende Creatieve Commons Activisten in de Arabische wereld en een goede bekende van teamleden van Creative Commons Nederland.

Paul Keller, Michelle Thorne & Bassel Khartabil

Paul Keller (CC-NL), Michelle Thorne (CC-HQ en Bassel Khartabil tijdens een Creative Commons bijeenkomst in Doha, Qatar in October 2010

Bassel startte zijn carrière tien jaar geleden in Syrië waarbij hij heeft gewerkt als Technisch Directeur voor een aantal lokale culturele bedrijven zoals herbouw Palmyra en Forward Syria Magazine. Sinds die tijd is Bassel internationaal bekend geworden om zijn bijdrage, zoals het onderwijzen van anderen in het gebruik van Internet technologie en het delen van zijn kennis en ervaring ten behoeve van een open, toegankelijk Internet voor iedereen.

Bassel is projectleider van het opensource webplatform Aiki Framework en hij staat bekend als een toegewijd vrijwilliger met bijdrages aan projecten zoals Mozilla Firefox, Wikipedia en Creative Commons. Bassel is oprichter van het door de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos ondersteunde Aikilab, vrijplaats voor technologie, creativiteit en innovatie in Damascus.

Sinds zijn arrestatie in maart heeft zijn familie geen enkel officieel bericht met de redenen voor zijn arrestatie noch enige informatie over zijn verblijfplaats ontvangen. Recent heeft zijn familie van voormalig gedetineerden die vastzaten in het detentiecentrum ‘Military Intelligence Branch 291’ van Kafer Sousa, Damascus, gehoord dat Bassel op deze locatie wordt vastgehouden.

Zijn afwezigheid wordt zeer gemist in de gemeenschappen die van hem afhankelijk zijn. Daarnaast eist zijn afwezigheid uiteraard ook zijn tol op zijn familie en zijn verloofde met wie hij afgelopen April in het huwelijk zou treden. Bassel zit nu inmiddels al meer dan 4 maanden ten onrechte vast zonder proces of aanklacht! Hij (en alle andere in Syrië gedetineerden) moet zo snel mogelijk vrij en daarom zijn vrienden van Bassel de campagne #Freebassel begonnen.

Help Bassel door net zoals Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons de oproep van de campagne #FreeBassel te ondertekenen.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply