Creative Commons lanceert nieuwe licentiekiezer

Op onze internationale site bieden wij een nieuwe licentiekiezer aan. Het licentiekeuzesysteem is helemaal opnieuw ontworpen met gebruikersgemak en overzichtelijkheid op het oog. Het nieuwe systeem verbetert de interactiviteit van het keuzesysteem door verschillende onderdelen van de licentiekeuze visueel te scheiden en direct op elkaar te laten reageren. In de afgelopen jaren hebben wij onze licentie-infrastructuur uitgebreid met bijvoorbeeld het gebruik van RDFa en mogelijkheden om offline documenten te licenseren; deze uitbreidingen hebben nu een evenwichtige plaats gekregen.

Het oude licentie keuzesysteem leek op een registratiesysteem. Dat is het nooit geweest. Door een formulier in te vullen en op akkoord te klikken leek het alsof er specifiek voor het werk dat gelicenseerd werd een licentie gemaakt werd. Het nieuwe interactieve systeem laat meteen zien welke van onze zes licenties van toepassing is.

Door vier panelen te gebruiken is het lineaire karakter van het oude systeem verdwenen. Aanpassingen in het ene paneel hebben rechtstreek invloed op andere panelen. Hierdoor is het sneller mogelijk de verschillende opties van het onze licentie-infrastructuur te verkennen.

Ook hebben de logo’s van ”Free Culture Works” een prominentere plaats gekregen. Free Culture Works of Vrije Culturele Werken zijn werken die voldoen aan de definitie van Freedomdefined.org: “Werken of uitdrukkingen die door iedereen vrij bestudeerd, toegepast, aangepast en gekopieerd kunnen worden voor alle doeleinden”. Vrij wordt hier gebruikt voor werken die zonder restricties gebruikt kunnen worden. Niet alle Creative Commons gelicenseerde werken zijn Free Culture Works. Alleen die werken zonder de NietCommercieel en GeenAfgeleideWerken bouwsteen worden beschouwd als Free Culture Works.

Door de nieuwe licentiekiezer verwachten wij onze licenties inzichtelijker te maken. Door de interactiviteit van het systeem denken wij dat mensen beter een gepaste licentie kunnen kiezen en bewust zijn van de gevolgen hiervan.

Klik hier voor de Nederlandstalige licentiekiezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.