licentiecompatibiliteit, hoe zat het ook alweer?

Creative Commons-licenties zijn ontworpen om makkelijk met je auteursrecht te kunnen omgaan door op een inzichtelijke manier aan te geven hoe anderen je werk mogen gebruiken. Wanneer je twee Creative Commons gelicenseerde werken wilt combineren, bijvoorbeeld bij het maken van een collage of remixen van muziek, kan er soms een probleem ontstaan. Niet alle licenties zijn namelijk met elkaar te combineren. In onderstaand overzicht hebben we weergegeven welke licenties zijn te combineren.

CC licentiecompatibiliteit

CC0 Kennisland 

 

 

Kies twee werken uit die wilt combineren of remixen. Zoek horizontaal de licentie van het eerste werk op en verticaal de licentie van het tweede werk. Als er een vinkje staat in de cel waar deze rij en kolom kruisen dan kan je de werken combineren. Gebruik voor het nieuwe werk ten minste de meest restrictieve licentie van de twee (gebruik de licentie die het meest naar rechts of naar beneden staat). Staat er een kruisje dan betekent dit dat je deze werken niet zomaar kunt combineren. Waarschijnlijk geeft een van de twee licenties aan dat het er geen afgeleide werken gemaakt mogen worden of dat het werk niet voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden.

Het is niet mogelijk om een werk te mixen dat beschikbaar is gesteld onder een Naamsvermelding-GelijkDelen licentie met werk dat beschikbaar is gelicenseerd onder een NaamsVermelding-NietCommercieel-GelijkDelen licentie. De GelijkDelen bouwsteen in de eerste licenties vereist namelijk dat het nieuw ontstane werk opnieuw vrijgegeven wordt onder die licentie en staat dus commercieel gebruikt toe, andersom wil de tweede licentie dat je het nieuwe werk vrijgeeft onder een licentie die commercieel gebruik niet toe staat.

Ook is het niet mogelijk om een werk te gebruiken in een remix waar een GeenAfgeleide werken bouwsteen in verwerkt is. Alle werken die onder deze licentie beschikbaar zijn gesteld mogen alleen maar in hun oorspronkelijke vorm worden verspreid. Er mogen van deze werken dus geen uitsneden, of lagere resolutie werken beschikbaar gesteld worden. Ook mogen (delen van) deze werken niet voor andere werken gebruikt worden.

Als je er met dit overzicht nog niet uitkomt dan helpt Creative Commons Nederland je graag met je vraag. Stel je vraag op onze contactpagina en we komen zo snel mogelijk bij je terug.

 

Download hier het overzicht als PNG

Download hier het overzicht als PDF

Download hier het overzicht als Adobe Illustrator bestand

Alle bovenstaande downloads zijn beschikbaar gesteld onder de CC0 Publieke Domein Dedicatie Tool. Je mag het werk zonder toestemming kopiëren, veranderen, verspreiden en uitvoeren, zelfs voor commerciële doeleinden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.