Laatste publieke consultatieronde 4.0 versie CC-licenties

Op 12 september heeft Creative Commons International de vierde en tevens laatste concepten van de 4.0 versie van de Creative Commons-licenties gepubliceerd. Afgelopen februari werd ook al de finale conceptversie aangekondigd, maar die leverde nog dusdanig veel discussiepunten op, dat Creative Commons nu met een vierde concept komt. Onze inschatting is dat dit echt de laatste versie is voordat de 4.0 versies officieel van kracht worden.

De laatste feedbackronde sluit in de week van 23 september. Dus mocht je een reactie willen geven, wacht dan niet te lang! De nieuwe concepten zijn hier te vinden. De laatste conceptversie van CC-BY-NC-SA is door Creative Commons International op 12 september openbaar gemaakt. Van de overige vijf licenties komen de conceptversies de komende dagen beschikbaar.

Belangrijkste wijziging

De belangrijkste wijziging ten opzichte van de vorige conceptversies heeft betrekking op de manier waarop met GelijkDelen wordt omgegaan.

Hoewel het principe van ShareAlike (GelijkDelen) in de vorige officiƫle versies van de CC-licenties telkens hetzelfde is, bevatten de licentieversies in de uitwerking en formulering wel wat verschillen. In de praktijk levert dat nog al eens onduidelijkheid als twee werken met verschillende ShareAlike versies tot een nieuw werk worden gecombineerd. Vaak gaan gebruikers ervan uit dat de meest recente licentieversie prevaleert, en de verplichtingen van de gebruiker ten aanzien van de originele makers uitsluitend voortvloeien uit die meest recente versie.

Voorbeeld. Maker A publiceert een foto onder BY-SA 2.0. Maker B kiest bij zijn foto voor BY-SA 3.0. Tussen beide versies bestaan minieme verschillen. Maker C remixt de foto’s van A en B waardoor een nieuw werk ontstaat, waarover hij auteursrecht verkrijgt. Maker C is door de SA-clausule verplicht om de remix ook onder BY-SA beschikbaar te maken, en waarschijnlijk kiest hij de meest recente versie (straks: 4.0). Dat mag volgens de licenties. Nu wil gebruiker D de remix in een tijdschrift opnemen. Wat is de correcte manier van naamsvermelding en vermelding van de licentie? Eigenlijk moet gebruiker D noemen welke BY-SA-versie op de remix van toepassing is, en welke versies van toepassing zijn op de in de remix gebruikte oorspronkelijke werken.

In de 4.0 versie wordt die praktijk vereenvoudigt. Gebruikers van een werk waarin meerdere originele werken zijn gecombineerd hoeven alleen nog maar te refereren aan de licentieversie die door de ‘Adapter’ (in het voorbeeld: Maker C) aan het werk is verbonden. Lees hier meer.

Andere wijzigingen ten opzichte van de vorige conceptversies zijn te vinden op de Wiki van CC 4.0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.