Rijksmuseum haalt voorwaarden van collectie af

Maarten Zeinstra, 11 november, 2013

Vorige week bestond Rijksstudio van het Rijksmuseum een jaar. Reden voor een feestje, temeer omdat er vorig jaar meer dan 350.000 afbeeldingen gedownload zijn via Rijksstudio. Aan deze downloads zaten alleen wel voorwaarden verbonden. Zo heb je een Rijksstudio account nodig en gaf je bij elke download aan het werk alleen maar voor niet-commerciele doeleinden te gebruiken. Als je het werk commercieel wilde hergebruiken ging je langs de verkoopafdeling. Waarom dit is toegestaan, ondanks dat de auteursrechtelijke bescherming van het werk verlopen is lees je in deze blogpost van Yannick H’Madoun.

Uitsnede van 'Een vrolijke vioolspeler' door Gerard van Honthorst - 1623

Uitsnede van ‘Een vrolijke vioolspeler’ door Gerard van Honthorst – 1623

Rijksstudio heeft nu deze downloadbeperking van zijn publieke domein scans in hoge resolutie verwijderd. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om de beschikbare werken van Rijksstudio te downloaden en voor alle doeleinden te gebruiken. Het museum is hiermee een prachtig voorbeeld voor de rest van de sector.

Vorig jaar al heeft het Rijksmuseum de werken waarvan de auteursrechtelijke bescherming afgelopen is al gemarkeerd met de Creative Commons Public Domain Mark. De Public Domain Mark is geen licentie en ook geen vrijwaring zoals CC0.  Het Public Domain Mark is een stempel om werken waarvan auteursrechtelijke bescherming afgelopen is makkelijk te herkennen.

In Nederland mag je deze werken dan ook gebruiken zonder toestemming te vragen of de naam van de oorspronkelijke maker te noemen. Het is natuurlijk wel netjes en handig om de naam van de maker wel te noemen. Als je werken uit het publieke domein op het internet gebruikt is deze naamsvermelding zelfs aan te raden, omdat er landen zijn waarbij je altijd verplicht bent om de naam van de maker te noemen zoals Frankrijk.

Ik denk dat het Rijksmuseum het komende jaar een stijging tegemoet zal zien in downloads door het verwijderen van de beperking. Wil je zelf beginnen met je eigen Rijksstudio? Klik dan hier.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply