Creative Commons Nederland publiceert licentiebevestigingen

Creative Commons Nederland heeft zes licentiebevestigingen geschreven voor organisaties en instellingen die een foto, film, kunstwerk of ander creatief werk in opdracht laten maken en deze gratis willen verspreiden. Deze documenten kun je gebruiken als een eenvoudige bevestiging van de opdrachtnemer waarmee hij verklaart akkoord te zijn met de verspreiding van zijn werk onder de afgesproken licentie.

contract

Afbeelding door andibreit / CC0

Stel, je laat foto’s maken van een evenement, of je huurt een freelancer in die je museumcollectie fotografeert om later online beschikbaar te stellen. Wanneer je deze foto’s wilt verspreiden heb je toestemming nodig van de fotograaf. Dit kan je contractueel regelen door toestemming te vragen voor het gebruik dat jij voor ogen hebt. Handiger is om toestemming te regelen voor al het toekomstig gebruik van het betreffende werk voor iedereen. Hiermee promoot je niet alleen jezelf, maar ook de fotograaf en het gefotografeerde onderwerp.

Om toestemming te regelen kun je gebruikmaken van Creative Commons-licenties. Dit zijn standaardlicenties waarmee de maker iedereen toestemming geeft voor gebruik van het werk onder bepaalde voorwaarden. Er zijn zes varianten van de Creative Commons-licentie; leer er hier meer over.

Wanneer je een werk laat maken door iemand, dan behoudt deze maker de rechten op alle kopieën. Creative Commons Nederland biedt al jaren standaardclausules aan die je kan opnemen in je overeenkomsten en opdrachten aan derden; deze kun je hier vinden. Wanneer je dit niet in je overeenkomst geregeld hebt, kun je gebruikmaken van een aparte licentiebevestiging achteraf.

De zes licentiebevestigingen zijn op zichzelf staande overeenkomsten die makers een gestandaardiseerde manier bieden om hun toestemming te geven voor hergebruik. Download de licentiebevestigingen als PDF:
(update 2023, alleen de CC BY en CC BY-SA licentiebevestigingen zijn nog maar beschikbaar)

Vragen? mail ons op info@creativecommons.nl

3 gedachten aan “Creative Commons Nederland publiceert licentiebevestigingen”

 1. Beste

  Ik hoop dat u meer info heeft
  Waar moet je exact naar kijken
  Als je foto v bekende op shirt of kleding stuk wil drukken
  Ik hoop dat u duidelijk even aan kunt geven waar of hoe ik dan moet kijken … wie bied foto’s aan die vrij zijn om te gebruiken
  In afwachting v uw reactie Grtz sas

 2. L.s, Het Gelders Archief te Arnhem biedt mij een licentie verklaring aan voor het volgende. Ik heb als fotograaf in diens van Foto Hans Zweers jarenlang foto’s gemaakt waarvan de negatieven op diverse wijze bij het G.A. terecht zijn gekomen, deels omdat ik ook jarenlang bij de voorloper van het G.A. heb gewerkt. Door het opheffen van Foto H.Zweers ben ik met alle rechten eigenaar van het negatieven bestand geworden. Nu wil het G.A. de opnames online gaan zetten en vindt dat er een licentie overeenkomst moet worden opgesteld. Ik heb nu een soort van contract van hen gekregen maar dat is een licentie overeenkomst omgewerkt naar overdracht van alle rechten.
  Iets wat mij meer aanspreekt als een licentie overeenkomst is een overdracht in de vorm van een onderhandse akte, dan lijkt mij alles geregeld en weet iedereen waar hij aan toe is.
  Ik ben nu 74 jaar en doe niets meer in de fotografie dus waarom dan een licentie afgeven. kunt mij hierin een goede raad geven? met vriendelijke groet, Joost van der Zeijden

 3. So here you have my platform/workplace and an A and a B side.
  Hope you’ll enjoy my work. Its been a cellaboration between good friends. And I will be joining Sena and Buma very shortly with new and inproved life sets and a solo project. With a lot of collabarations.
  Enjoy Good night and thanks for listening.

  Sincerely Daniel Peper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.