Creative Commons Nederland publiceert licentiebevestigingen

Maarten Zeinstra, 14 november, 2016

Creative Commons Nederland heeft zes licentiebevestigingen geschreven voor organisaties en instellingen die een foto, film, kunstwerk of ander creatief werk in opdracht laten maken en deze gratis willen verspreiden. Deze documenten kun je gebruiken als een eenvoudige bevestiging van de opdrachtnemer waarmee hij verklaart akkoord te zijn met de verspreiding van zijn werk onder de afgesproken licentie.

contract

Afbeelding door andibreit / CC0

Stel, je laat foto’s maken van een evenement, of je huurt een freelancer in die je museumcollectie fotografeert om later online beschikbaar te stellen. Wanneer je deze foto’s wilt verspreiden heb je toestemming nodig van de fotograaf. Dit kan je contractueel regelen door toestemming te vragen voor het gebruik dat jij voor ogen hebt. Handiger is om toestemming te regelen voor al het toekomstig gebruik van het betreffende werk voor iedereen. Hiermee promoot je niet alleen jezelf, maar ook de fotograaf en het gefotografeerde onderwerp.

Om toestemming te regelen kun je gebruikmaken van Creative Commons-licenties. Dit zijn standaardlicenties waarmee de maker iedereen toestemming geeft voor gebruik van het werk onder bepaalde voorwaarden. Er zijn zes varianten van de Creative Commons-licentie; leer er hier meer over.

Wanneer je een werk laat maken door iemand, dan behoudt deze maker de rechten op alle kopieën. Creative Commons Nederland biedt al jaren standaardclausules aan die je kan opnemen in je overeenkomsten en opdrachten aan derden; deze kun je hier vinden. Wanneer je dit niet in je overeenkomst geregeld hebt, kun je gebruikmaken van een aparte licentiebevestiging achteraf.

De zes licentiebevestigingen zijn op zichzelf staande overeenkomsten die makers een gestandaardiseerde manier bieden om hun toestemming te geven voor hergebruik. Download de licentiebevestigingen als PDF:

Creative Commons publieke domeinverklaring

Hier vind je dezelfde documenten in andere formaten (Word en Google Docs).

Vragen? mail ons op info@creativecommons.nl

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply