Open Education Week (11 tot 15 maart)

Maandag 11 maart gaat de wereldwijd de Open Education Week voor de tweede maal van start. Het is een week die in het teken staat van het ideaal dat iedereen van kwaliteitsvol en betaalbaar onderwijs kan genieten als we lesmaterialen openstellen en onderling delen en als we publieke middelen wijzer besteden. De Open Education Week zal plaatsvinden tussen 11 en 15 maart 2013 en wordt georganiseerd door het OpenCourseWare Consortium. Het is een vijfdaagse huldiging van de  Open Educatie beweging met on- en offline evenementen over heel de wereld. Op deze manier wit men het bewustzijn verhogen van de impact die de Open Educatie beweging wereldwijd heeft inzake leren en onderwijzen.

Creative Commons Attribution 3.0 Generic License  by  OpenEducationWeek

Open Educatie verwijst naar de groeiende beweging die zich inzet voor het delen van kwaliteitsvolle lesmaterialen onder een open licentie (OER) en vrije toegang tot educatie. Open Educatie omvat tal van deelgebieden zoals open onderwijsnetwerken, vrije lesmaterialen, open handboeken, open data, open onderzoek en open-source educatieve tools.

Als een deel van de Open Education Week zal Creative Commons deelnemen aan lokale evenementen en webinars over OER, versie 4.0 van de Creative Commons-licenties, het Open Policy Network, School of Open en meer. De School of Open is een vrij toegankelijke onderwijsomgeving, waar iedereen die wil lessen kan volgen over allerlei aspecten van het open delen en beschikbaar stellen van kennis en cultuur. Deze week wordt  een eerste set lessen van de School of Open officieel gelanceerd. De lessen kunnen door iedereen gratis gevolgd worden en alle materialen zijn vrij beschikbaar voor hergebruik en adaptaties onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen licentie.

Ook Creative Commons Nederland heeft een hart voor open educatie.  Met input van de partners van het opencultuurdata.nl project hebben we een lessenpakket uitgewerkt voor de School of Open, waarin we culturele (erfgoed)instellingen uitleggen hoe ze hun collecties het best online beschikbaar kunnen maken. Je vindt de lessen hier.

Verder wordt er een landelijk programma voor de Open Education Week gecoördineerd door SURF en de special interest group OER. Zo lanceren ze onder meer het nieuwe trendrapport OER 2013 en plannen ze een groots OER event. Deelnemende instellingen voor het landelijk programma zijn ondermeer de TU/Delft, Universiteit van Amsterdam en Maastricht University. Alle info vind je hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.