Creative Commons in 2015

Creative Commons is een internationaal netwerk dat streeft voor de ontwikkeling en promotie van, en de voorlichting over de Creative Commons-licenties. Met onze licenties wordt het eenvoudig om jouw creatieve werken wereldwijd te delen voor hergebruik. Hieronder hebben we aantal hoogtepunten van de Creative Commons gemeenschap uit 2015 onder elkaar gezet.

State of the Commons

Aan het einde van elk jaar publiceert Creative Commons een jaaroverzicht over het gebruik van de Creative Commons-licenties en onze juridische tools. Het rapport over 2015 laat een enorme mijlpaal zien. We hebben kunnen meten dat er meer dan 1.1 miljard foto’s, video’s, audiotracks, onderwijsmateriaal, onderzoeksartikelen en nog veel meer is gepubliceerd onder de vrije licenties van Creative Commons. Klik hier voor het volledige rapport (pdf, engels), hier kan je een verkorte Nederlandstalige versie vinden.

sotc-header

Creative Commons Summit in Seoul

In oktober 2015 hield Creative Commons zijn twee-jaarlijkse summit in Seoul, Zuid-Korea. Deze conferentie brengt de internationale gemeenschap samen. 431 participanten uit 71 landen brachten samen een week door om te praten over Creative Commons, en onze nieuwe juridische en technologische uitdagingen. Naast Paul Keller, Maarten Zeinstra en Lisette Kalshoven van Creative Commons Nederland waren ook Pieter van de Glind van ShareNL en Sebastiaan ter Burg van Circular Content aanwezig. Creative Commons Korea heeft een publicatie uitgebracht met daarin te belangrijkste keynotes en inzichten van de conferentie. Het overzicht is hier te downloaden.

Creative Commons Summit 2015 logo

Creative Commons in Nederland

Nederland doet het qua gebruik van Creative Commons-licenties erg goed. Sinds jaar en dag is overheidsmateriaal onder CC0 te gebruiken. De Rijksoverheid is ook een van de grootste uitgever van open data in Nederland. Grote instituten als het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Rijksmuseum, het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek zijn allemaal grootgebruikers van Creative Commons-licenties.

Ook de Nederlandse creatieve industrie maakt gebruik van Creative Commons-licenties. Zo is het mogelijk om een deel van je Buma/Stemra repertoire beschikbaar te stellen onder een Creative Commons NietCommercieel-licentie en behaalde een kunstenaarsinitiatief dit jaar de wereldwijde pers met een op creative commons licenties gebaseerde kinderkopjes-campagne.

De partners achter Creative Commons Nederland, Het Instituut voor Informatierecht en Kennisland, zaten in 2015 ook niet stil. Het afgelopen jaar hebben we een linguïstische vertaling van de nieuwste licenties gepubliceerd. Verder hebben we onder verschillende initiatieven gewerkt aan de beschikbaarstelling van erfgoed, auteursrechtenhervorming en voorlichting over licensering en auteursrecht. Kijk bijvoorbeeld eens bij Europeana, Communia, de wetenschappelijk publicaties van Lucie Guibault, en de publicaties van Kennisland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.