Free Bassel

32 jaar oude Bassel Safadi is een gerespecteerd softwareontwikkelaar die zich inzet voor een open internet en de ontwikkeling van open-source software. Hij was onder meer projectleider van het Aiki Framework, een bekend open-source softwareplatform en staat bekend als een toegewijd vrijwilliger van projecten als Mozilla FirefoxWikipediaOpen Clip Art Library, Sharism en Creative Commons. Deze projecten werken aan een vrij en open internet en zijn in grote mate afhankelijk van mensen als Bassel. Monique Doppert schreef een boek over de Bassel: “Van nerd tot spil in het Syrische verzet“.

Op 15 maart 2012 werd Bassel aangehouden tijdens een golf van arrestaties in de Syrische hoofdstad Damascus. Op vrijdag 15 maart zit Bassel twee jaar vast zonder enige vorm van proces of aanklacht. Om deze mensonterend toestand een halt toe te roepen, hebben een groot aantal internetorganisaties waar Bassel zich voor inzet 15 maart uitgeroepen tot #freebasselday, waaronder Creative Commons.

FreeBassel

Een vrij en open internet is van groot belang voor een eerlijke vrije open samenleving. Een vrij en open internet biedt toegang tot informatie en kennis en is een platform voor het uitwisselen van ideeën, zonder dat daar restricties op van toepassing zijn. Bassel’s gevangenzetting is symbool voor de strijd die wordt geleverd tussen individuen en organisaties die het open internet promoten en overheden die controle willen uitoefenen op het medium.

Om deze onrechtmatige gevangenhouding zo snel mogelijk te laten eindigen zullen er op 15 maart over heel de wereld acties georganiseerd worden. Creative Commons Nederland ondersteunt het initiatief en roept iedereen op om de petitie voor zijn vrijlating op freebassel.org te tekenen!

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply