VPRO Tegenlicht: California Dreaming met CC licentie!

Na het succesvol verlopen  Eeuw van de Stad-project heeft de VPRO Tegenlicht weer een documentaire met een CC licentie online beschikbaar gemaakt. De documentaire California Dreaming mag na de uitzending op 8 november door iedereen worden gedownload, gedeeld en geremixt onder voorwaarde dat dit alleen voor niet-commerciële doeleinden plaatsvindt. In California Dreaming gaat de documentairemaker Bregtje van der Haak in Los Angeles op zoek naar de kiemen van een nieuwe samenleving, tegen de achtergrond van het failliet van wat ooit het sterkste merk en de meest aansprekende Amerikaanse droom was: Californië. Wie zijn de nieuwe dromers en doeners en hoe zien zij de toekomst?

california dreaming

Het online plaatsen van California Dreaming met een CC licentie geeft een vervolg aan eerdere gezamenlijke experimenten op het gebied van open distributie van publieke content van de VPRO en Creative Commons Nederland. Volgens Paul Keller, projectleider van Creative Commons Nederland stelt de combinatie van open content licenties en distributie via Bittorrent omroepen in staat om nieuwe publieksgroepen te bereiken:

“Online distributie via bittorrent en onder vrije licenties stelt omroepen in staat om zonder extra kosten een veel breder publiek te bereiken en met dit publiek in contact te komen.”

Volgens Bregtje van der Haak, maakster van de uitzending California Dreaming, is het uitbrengen onder een Creative Commons licentie een manier om de eigen achterban nog beter te bedienen:

“Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de VPRO-achterban steeds minder TV kijkt, maar juist dit soort uitzendingen wel hoog waardeert. Door programma’s ook downloadbaar aan te bieden krijgen uitzendingen letterlijk een langere levensduur en kunnen ze voor allerlei doeleinden worden ingezet. Juist als publieke omroep hebben wij de plicht om onze producties zo flexibel mogelijk aan ons publiek ter beschikking te stellen.”

Bekijk ‘California Dreaming’ op openimages.eu of download een hoge resolutie versie via mininova.org of vodo.net.

2 gedachten aan “VPRO Tegenlicht: California Dreaming met CC licentie!”

 1. [Sorry for not writing in Dutch, but I’m afraid that as Spaniard I can only speak Spanish, English and German.]

  I have read this comment in Planet Creative Commons and I followed the link and downloaded the movie. I guessed that some parts were in English (later I realized that the download link points to the English version).

  Because of this, how about an English post pointing to http://www.openbeelden.nl/media/46230/California_Dreaming?

  So, non-Dutch speakers will be aware of this awesome documentary.

  Thanks for your help,

  Pablo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.