Creative Commons beelden zoeken met Chrome

In februari 2018 heeft Google de optie ‘Afbeelding weergeven’ weggehaald bij het bekijken van de zoekresultaten van afbeeldingen. Hiermee is het ook moeilijker geworden om Creative Commons materiaal te downloaden via Google. Deze optie kan je binnen Google Chrome weer terug krijgen. Villamedia maakte onderstaande video om te laten zien hoe je dit doet.

Wat niet in de video wordt vermeld is hoe je vervolgens de naamsvermelding op een juiste manier doet. Hieronder zetten we dat nog een keer voor je op een rijtje.

Om naamsvermelding op een goede manier te doen heb je de antwoorden op de volgende vragen nodig:

  1. De titel van het werk?
  2. Wie is de auteur?
  3. Heb je het werk bewerkt? Zo ja, op welke manier?
  4. Onder welke licentie is het originele werk beschikbaar gesteld?
  5. Waar heb je het originele werk gevonden?

Elementen en structuur

De elementen en structuur van een goede naamsvermelding zijn:

[Originele titel], een [Bewerkingen van] [Soort werk] door [Auteur], [Licentie]

Online moet je links maken van de volgende elementen:

  1. Soort werk: is een link naar het originele werk op het platform waar je het gevonden hebt. Dit is niet alleen het bewijs dat je het werk op een plek gevonden hebt waar de auteur het beschikbaar heeft gesteld, maar stelt ook anderen in de gelegenheid om het werk te gebruiken.
  2. Auteur: is een link naar het profiel van de auteur op het platform waar je het werk gevonden hebt of een link naar de website van de auteur.
  3. Licentie: is een link naar de Creative Commons licentie waaronder het werk beschikbaar is gesteld. Deze link is verplicht!

Voor online gebruik zijn de elementen en structuur dan:

[Originele titel], een [Bewerkingen van][Soort werk = link naar origineel] door [Auteur = link naar profiel of website auteur], [Licentie = link naar licentie]

Voor offline (drukwerk) gebruik moet de link van de licentie uitgeschreven staan. Dit kan in de colofon of direct onder het beeld geplaatst worden. Zolang deze maar goed vindbaar is.

Voorbeeld

Marcel Harteveld presenteert zijn debuutalbum Haat/liefde, bijgesneden en zwart-wit versie van een foto door Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

De elementen en hun waarden in bovenstaand voorbeeld zijn:

  1. Originele titel: Marcel Harteveld presenteert zijn debuutalbum Haat/liefde.
  2. Bewerkingen: bijgesneden en zwart-wit versie, de originele foto is groter en in kleur.
  3. Soort werk = het is een foto.
  4. Auteur = de volledige naam van de auteur. Mocht de auteur zijn/haar volledige naam niet genoemd hebben op een profielpagina of op een andere plek, dan kan hier eventueel de gebruikersnaam van de auteur op het platform waar je de originele afbeelding hebt gevonden gebruikt worden. Ook kunnen beide genoemd worden als iemand zijn/haar volledige naam én een gebruikersnaam heeft.
  5. Licentie = Flickr, het platform waar deze foto vandaan komt, gebruikt (helaas) nog Creative Commons 2.0 licenties. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn bij de licentievermelding en zorg ervoor dat je alle informatie toevoegt, bijvoorbeeld Unported, International, taal en het versie nummer – na de basis attributen zoals ND, NC, SA.

Bij offline (drukwerk) wordt deze vermelding dan:

Marcel Harteveld presenteert zijn debuutalbum Haat/liefde, bijgesneden en zwart-wit versie van een foto door Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Plaatsing van de licentievermelding

De naamsvermelding plaats je:

  • bij voorkeur direct onder of naast de foto. Mocht dit niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat de naamsvermelding ergens anders op de pagina staat en dat het duidelijk is welke afbeelding het betreft,
  • in een lettertype, kleur en grootte dat door mensen goed te lezen is.

Variaties

Variaties op de elementen en structuur zijn mogelijk. De nieuwsberichten van Creative Commons zelf gebruiken ook een andere structuur. De reden hiervoor is dat Creative Commons nagenoeg nooit een foto aanpast. De elementen en structuur die Creative Commons veelal gebruikt zijn {[Titel] door [Auteur] = link naar origineel}, [Licentie = link naar licentie]

Slechte variaties

Helaas komt het ook voor dat de naamsvermelding verkeerd wordt gedaan. Er wordt bijvoorbeeld informatie weggelaten of de verkeerde informatie wordt gepubliceerd. Enkele voorbeelden van hoe het niet moet zijn:

  • [Type werk]: [Bron], [licentie], bijvoorbeeld “Foto: flickr, CC BY”
  • [Type werk]: [Auteur], [Bron], bijvoorbeeld: “Foto: Sebastiaan ter Burg, Flickr”
  • De informatie in een “on mouse over” zetten.
  • De informatie in de foto te zetten, dus als aparte tekst naast of onder de foto.

Door de naamsvermelding verkeerd op te nemen riskeer je een factuur voor het gebruik van de afbeelding. Wanneer je twijfelt over het gebruik, neem dan altijd contact op met de auteur!

Meer informatie

Op de volgende pagina’s kan je nog meer informatie vinden of de naamsvermelding:


Bovenstaande tekst verscheen eerder in het Engels op het blog van Circular Content.